Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om Super Tuesday

Nyckeldag på vägen fram till amerikanska presidentvalet – så går det till.
Vem vinner i dag? Bernie Sanders och Joe Biden kämpar i slaget om Super Tuesday.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är dagen då demokraternas primärval i praktiken kan avgöras.

Då Bernie Sanders akterseglar konkurrenterna.

Eller kommer Joe ”Lazarus” Biden att återuppstå från de döda?

Expressen reder ut vad som står på spel i Super Tuesday.

Okej, börja från början, varför kallas det Super Tuesday, Supertisdagen?

Ingen annan dag i valkalendern under primärvalen bjuder på så många val, i så många delstater. Hela 14 stycken plus ett amerikanskt territorium - Samoa - och amerikaner som bor i utlandet.

Så många delegater står på spel i natt?

Absolut. Hittills har fyra delstater hållit val och 155 delegater har fördelats. Nå, i dag står 1 357 delegater på spel. För att vinna demokraternas nominering och bli partiets presidentkandidat så måste segraren få ihop minst 1991 delegater. Efter Super Tuesday är 38 procent av alla delegater fördelade.

Så ingen kan ta hem totalsegern redan i natt?

Nej, men Bernie Sanders kan om han får en bra natt bygga upp en sådan ledning att det blir mycket svårt för konkurrenterna att ta igen försprånget. Det är vad som ibland hänt just vid Super Tuesday. En del primärvalssäsonger har avgjorts redan här med bara en deltagare kvar i racet därefter. 

Kommer det att hända i år?

Nej. Men antalet deltagare har plötsligt och snabbt krympt ihop. Pete Buttigieg och Amy Klobuchar beslutade bägge att hoppa av kampanjerna efter lördagens primärval i South Carolina, där Joe Biden vann en storseger.

Joe Biden, ja, var inte han uträknad för bara några veckor sedan?

Dödförklarad av en del, men med reservation för hur det skulle gå i South Carolina. Han hade en katastrofstart i Iowa och New Hampshire, men gjorde sedan överraskande bra ifrån sig i South Carolina - där en majoritet av demokraternas väljare är afroamerikaner, och de gillar Biden.


Amy for Joe! Amy Klobuchar hoppade av sin valkampanj under måndagen och dök upp på möte för Joe Biden i stället.
Foto: RICHARD W. RODRIGUEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Så hur ser det ut nu för Biden?

Han ses åter som partiets mittkandidat som har en lång kamp framför sig mot Bernie Sanders. Vid ett valmöte i Dallas, Texas i måndagskväll fick han sällskap på scen av både Buttigieg och Klobuchar. De uppmanar sina väljare att stötta Biden. En viktig orsak till att de två hoppade av var just att förhindra att mittenväljarna splittrar sina väljare på flera kandidater. 

Men världens tolfte rikaste man, Mike Bloomberg är kvar?

Det är han. Det är faktiskt först nu han gör sin debut. Han har satsat mer pengar än alla andra demokrater tillsammans, men han gjorde fiasko i sin första tv-debatt och den andra var bara delvis bättre för honom. Så han har glidit tillbaka i mätningarna. Men ja, han kommer antagligen att ta röster i dag som annars skulle ha gått till Biden.

Ingen drar sådan storpublik bland demokraterna som Bernie Sanders. Han kan dra ifrån rejält om han lyckas bra under Super Tuesday.
Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och det passar Bernie Sanders?

Definitivt. Bernie Sanders företräder partiets vänsterflygel och drar stora folkskaror. Han har större plånbok än Joe Biden och har kampanjat betydligt mer i delstater som håller val under Super Tuesday än Joe Biden. Sanders har dock lite konkurrens av Elizabeth Warren som kan ta en del röster från honom.

Så hon är kvar?

Ja. Hennes hemstat, Massachusetts, är en av de 14 som går till val. Men det är faktiskt inte garanterat att hon vinner. Sanders ligger bra till även där. Om Warren inte ens vinner i Massachusetts så kan vi räkna med att hon också lägger av.

Vilka delstater ska vi ha koll på?

Det största priset av alla är Kalifornien med 415 delegater. Bernie Sanders leder i de flesta mätningarna och han kan bygga upp en formidabel ledning om han vinner stort här. Texas är folkrikt även det och pytsar ut 228 delegater. Sanders ligger bra till även här. Virginia och North Carolina borde kunna bli jämna. Biden lär ta hem Alabama som även det har många svarta väljare. 

När har vi resultatet?

Det kommer att variera. Vermont - Bernie Sanders hemmadelstat och en given seger för honom - lär snabbt kunna leverera när vallokalerna stänger 01.00 svensk tid. Kalifornien på västkusten stänger sist, klockan 05.00 svensk tid, och kommer att dröja längre.

Joe Biden måste vara mycket nöjd med utvecklingen de senaste dagarna?

Det är han garanterat, men frågan är om segern i South Carolina och konkurrenternas avhopp kommer för sent. Det är bara tre dagar sedan han vann där och Bernie Sanders har en bredare kampanjorganisation. Och Mike Bloomberg är som sagt kvar än.

Vem håller Donald Trump tummarna för, vem föredrar han att möta i höst?

Som det ser ut, Bernie Sanders. Sanders står väldigt långt ut på vänsterkanten i amerikansk politik och kommer att höja skatten en hel del även för medelklassen för att finansiera sin statliga sjukvård och de andra mycket ambitiösa projekten han har. Han blir rätt enkel för Trump att svartmåla. Men även Biden har onekligen många svaga punkter, Trump retar honom redan för att vara för gammal och gaggig.

Är Bernie Sanders chanslös mot Trump?

Sanders borde med traditionella amerikanska mått vara chanslös. Men vem vågar säga något definitivt efter valresultatet 2016. Ytterst få trodde att Trump skulle vinna. Säg så här: om coronaviruset blir en verklig kris för USA, om Trump-administrationen missköter hur den bemöts, om ekonomin vänder kraftigt neråt, så kanske amerikanerna plötsligt börjar tycka att tanken på ett byte i Vita huset och ett statligt sjukförsäkringssystem inte är så tokigt trots allt. Och ja, det är i regel Sanders som redan leder i nationella mätningar. 

https://datawrapper.dwcdn.net/pgvGp/4/
Hör väljare inför supertisdagen.
Börsexperten Joans Olavi om förväntningarna på Super Tuesday.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.