Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt detta vet Google och Facebook om dig

Expressens granskande reporter Frida Sundkvist har tagit reda på hur mycket Google vet om henne.
Foto: Montage
Expressens granskande reporter Frida Sundkvist har tagit reda på hur mycket Google vet om henne.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Det är skrämmande hur mycket Google lyckades ta reda på om mig på bara två veckor. 

Alla videoklipp jag sett, adresser jag sökt på – och vilka bilder jag tittat på. Allt finns sparat i en fil om mig.

Men Google drar också – förhoppningsvis – felaktiga slutsatser om vad jag är intresserad av.

Allt du sökt efter på Google, alla filmer du sett på Youtube, alla webbsidor du besökt, alla annonser du klickat på, alla bilder du tittat på – och allt du skrivit. Allt finns sparat hos Google, Facebook och de andra it-jättarna. 

På så vis kan annonsörerna nå ut med sitt budskap – till just dig. Och mig.

”Lycka är att efter 14 timmar av öl vakna upp i en tältsäng bredvid en vägskylt.”

Facebook känner till våra pinsammaste minnen. Jag skrattar rakt ut - högt - när jag läser. Sen begraver jag ansiktet i händerna av skam. Det hände för snart tio år sedan och borde sedan länge vara preskriberat. Men Facebook glömmer inte.

Den senaste tiden har mycket uppmärksamhet riktats mot de amerikanska it-jättarna, och vad de egentligen vet om användarna. Facebook, Google och Twitter har gjort det enkelt att begära ut och ta del av all data de har sparat om oss. 

Med några få knapptryck har jag nu enkelt laddat hem en fil från den sociala plattformen Facebook med allt den någonsin har sparat om mig.

Jag kan nu läsa alla mina gamla statusar och uppdateringar, från Facebooks begynnelse och till i dag. Alla evenemang jag tackat ja till. Alla inloggningar jag någonsin gjort på Facebook – och från vilken unik ip-adress jag gjort dem. 

Facebook vet väldigt mycket. 

Expressens granskande reporter Frida Sundkvist har tagit reda på hur mycket Google vet om henne.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Facebook har sparat alla meddelanden

Mark Zuckerbergs internetskapelse har givetvis sparat alla gamla meddelanden som skickats via plattformen, så förbered dig på mycket nostalgi. 

Facebook har även försökt att ringa in annonsämnen som ska vara personligt anpassade, men i mitt fall känns de väldigt godtyckligt utvalda. Stockholm, kampsport och ett företag inom trädgårdsodling. 

De senaste åren har jag helt hållit mig undan tredjepartsappar, tävlingar och jag går bara i undantagsfall med i Facebookgrupper. Jag har infört tvåstegsverifiering och tagit bort kopplingen till de flesta appar som har fått tillgång till mina uppgifter. Det är jag glad för nu.

För Facebook har slarvat. 

Nyligen briserade skandalen kring analysfirman Cambridge Analytica, som utan tillstånd använt uppgifter om 50 miljoner Facebookanvändare för att bygga ett system som skulle påverka det amerikanska valet genom riktade annonser med politiska budskap. 

Analysfirmans vd Alexander Nix har nu tvingats lämna efter att ha blivit filmad samtidigt som han skryter om hur Cambridge Analytica genom påhittade sexskandaler och fejkade nyheter kan påverka ett demokratiskt val. 

Trots kännedom om att information om att 50 miljoner konton använts på fel sätt tillät Facebook Cambridge Analytica att ha tillgång till plattformen ända till dagar innan skandalen avslöjades. Och det finns företag som vet ännu mer än Facebook om sina användare. 

På google.com/takeout kan du begära ut vilken data som Google har sparat om dig.
Foto: Skärmdump/Google

Google bytte motto

Var inte ond. 

Fram till 2015 var det Googles motto som de anställda fick lära sig. För två år sedan byttes "Var inte ond" ut mot det mer positivt klingande "Gör det rätta".

Hur mycket kan Google ta reda på om sina användare? Obehagligt mycket. 

På samma vis som på Facebook kan alla med ett Google-konto, till exempel Gmail, få tillgång till allt som it-jätten har lagrat. 

Alla dina googlingar, vilka videoklipp du sett på Youtube, alla annonser som du klickat på, alla webbsidor du besökt, alla dina e-postmeddelanden, dina filer som sparats på Google Drive, vilka platser du sökt på via Googles karttjänst Maps – och alla bilder du sökt på och klickat upp. Allt finns sparat.

För två veckor sedan skapade jag en ny e-post via Gmail, för att använda Googles tjänster. Hur mycket kan Google ta reda på om mig på så kort tid? Bara genom att använda Googles vanliga tjänster.

Skrivare och faxar, begagnade bilar och skatteplanering tillhör de ämnen jag, enligt Google, har ett intresse av. Se upp pensionen, här kommer jag i rasande takt.

Men skrattet fastnar snabbt i halsen. 

Efter bara några knapptryck och en stunds väntan kan du ladda ned och gå igenom all data som Google sparat om dig.
Foto: Skärmdump/Google

Google känner till min levnadssituation

Jag ser att Google, genom de annonsämnen de valt ut, även känner till min levnadssituation. På bara två veckor har den amerikanska it-jätten tagit reda på hur mitt liv ser ut och låter annonsörer rikta in reklam mot mig. Tänk då hur det ser ut efter tio år. 

På dessa riktade annonser tjänar företaget flera miljarder per år.

Som sagt. Skrattet fastnar i halsen. 

Expressen har sökt Googles Sverigechef för en intervju. Kommunikationschefen Farshad Shadloo skriver så här i ett mejl:

Google vill att användare ska förstå och ha kontroll över vilken data vi samlar in och använder. Med hjälp av vårt verktyg ”Mitt konto” får användare åtkomst till inställningar och verktyg, däribland synlighetsinställningar och information om de uppgifter vi använder för att anpassa användares upplevelser.

På nätet har Google samlat svar på vanliga frågor om integritet och hur användarnas data används.


Så gör du

Google: Det är enkelt att ladda ned all data som Google har sparat om dig. Gå till Google Takeout och välj vilka appar du vill ladda hem data från, till exempel Google Drive, e-post, karttjänster och många fler. När insamlingen är klar får du ett e-postmeddelande skickat till dig med en länk där du hämtar din data.


Facebook: Från dina kontoinställningar på Facebook kan du starta insamlingen av all data som Facebook har sparat om dig. När insamlingen är klar skickas ett e-postmeddelande till dig och du kan därefter enkelt navigera dig omkring i din Facebook-personlighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.