Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alligator överlevde andra världskriget – har nu dött

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Alligatorn Saturn när han borstas, som han enligt Moskva Zoo tyckte om.Foto: Moskva Zoo
Alligatorn blev 84 år gammal.Foto: Moskva Zoo
Djurparken i Moskva.Foto: Shutterstock

Alligatorn Saturn rymde från Berlin Zoo mitt under brinnande världskrig – och lyckades överleva bombningarna.

Nu har han dött i Moskva.

Han blev 84 år gammal, rapporterar BBC. 

Det har ryktats att Saturn vid ett tillfälle tillhörde Adolf Hitler. Det är ett falskt rykte, enligt BBC – men alligatorn har ändå en fascinerande historia.

Han föddes i USA 1936, och skänktes kort därefter till Berlin Zoo.

När Tyskland, inklusive djurparken i Berlin, sen bombades under andra världskriget 1943 rymde Saturn från sin fångenskap. Han var ute i det fria i tre år – varav två av åren var mitt under brinnande världskrig. Först 1946 hittades alligatorn igen, då av brittiska soldater som skänkte honom till dåvarande Sovjetunionen, skriver BBC.

Bodde 74 år i Moskva

Sen dess har Saturn bott på ett zoo i Moskva.

”I går morse dog vår Mississippi-alligator Saturn av ålder. Han var ungefär 84 år gammal – en extremt respektabel ålder”, skriver Moskva Zoo i ett uttalande, enligt BBC.

Mississippi-alligatorer uppges vanligtvis leva uppemot 50 år i det vilda. 

”Moskva Zoo har haft äran att ha hand om Saturn i 74 år. För oss var Saturn en hel era, och det är utan att överdriva det minsta... Han mötte många av oss när vi var barn. Vi hoppas att vi inte gjorde honom besviken”, skriver djurparken.

https://twitter.com/moscowzoo/status/1264144771020439552

Var på rymmen i tre år

Enligt BBC skriver djurparken vidare att Saturn kände sina djurvårdare, att han älskade att bli masserad med en borste och att han kunde tugga på bitar av betong när han var irriterad.

Hur han lyckades överleva på rymmen i tre år – och vad han gjorde eller var han befann sig – är oklart. Det är också oklart hur ryktet om att han tillhört Adolf Hitler startade. Enligt BBC, som hänvisar till den ryska nyhetsbyrån Interfax, var det en myt som uppstod nästan direkt efter att alligatorn hade skänkts till djurparken i Moskva.

Nu ska Saturn stoppas upp och ställas ut på museet State Darwin.

Se när elefantungen fick ta ett dopp tillsammans med föräldrarna på Kolmården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.