Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allianssprickan växer efter fallet med Ganna

Ganna Chyzhevska, 91.
Foto: Cornelia Nordström
Gannas utvisning har gjort att både FP och C har ändrat sig om anhöriginvandring.
FP ansluter sig till KD och vill ha en "sista länken"-lag - som ger äldre föräldrar möjlighet att flytta till anhöriga i Sverige.
C vill låta alla äldre anhöriga flytta hit - bara de kan betala sin egen sjukvård.
Nu vill bara M ha kvar den gamla lagen.
Kristdemokraterna har länge varit för en så kallad "sista länken"-lag - som innebär att äldre människor vars enda anhöriga bor i Sverige ska kunna flytta hit.
Efter debatten om demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzhevskas utvisning som stoppades av Europadomstolen i oktober säger även Folkpartiet att de vill införa samma lag.
- Nu vill vi vara tydliga och säga att vi vill att det ska vara möjligt att komma hit om den sista länken av anhöriga finns i Sverige, säger Folkpartiets flyktingpolitiska talesperson Ulf Nilsson till Expressen.se.
- Det blir uppenbart inhumant och grymt annars. Om en människa bor och verkar i Sverige känns det inhumant att en 90-årig mamma som inte har någon som tar hand om henne ska behöva sitta i Ukraina eller någon annanstans.

"Många upprörande fall"

Han säger att Folkpartiet länge har pratat om att göra en översyn av det som kallas synnerliggen ömmande skäl. Men att de nu vill vara tydliga med att de står bakom att anhöriga - och framför allt ensamma föräldrar - ska få flytta till Sverige.
- Vi tycker det har varit för många upprörande fall och det är klart att vi påverkas av debatten, säger Ulf Nilsson.

Även C för lagändring

Nu kan Expressen.se även avslöja att Centerpartiet har arbetat fram ett eget förslag till ändrad lagstiftning som också skulle ge Ganna möjlighet att stanna i landet.
- Vi vill gå ännu längre än "sista länken". Vi vill att du ska få ta hit alla äldre anhöriga, föräldrar, mostrar eller fastrar. Men du måste själv stå för kostnaden, säger vice partiledare och gruppledare Centerpartiets Anders W Jonsson.
För att få ta hit sina äldre anhöriga skulle man alltså tvingas teckna en privat försäkring för att täcka sjukvård och äldreomsorg.
- Det är inte rimligt att det svenska skattebetalarkollektivet ska stå för de kostnaderna. De flesta kan hantera kostnader för kost och logi, men sjukvård och äldreomsorg kan dra i väg, säger Anders W Jonsson.
- Vi vill ha generösa bestämmelser för anhöriginvandring. Den gamla lagen "sista länken" innebar att de gamla inte fick ha några anhöriga i hemlandet. Vi tycker att det rimliga är att barnen ska kunna få sin farmor och farfar i Sverige.

Bara M säger nej

Anders W Jonsson säger att Centerpartiet vill se en utredning som ska svara på exakt hur en sådan lag skulle se ut.
Nu är det bara Moderaterna kvar i regeringen som inte vill ändra på lagen för att ge äldre personer möjlighet att flytta till sina anhöriga i Sverige.
Migrationsminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt till Expressen.se att en "sista länken"-lag skulle vara för dyr.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.