Anna Kinberg Batra vill inte lagstifta om sänkta löner. Foto: Christine Olsson/TTAnna Kinberg Batra vill inte lagstifta om sänkta löner. Foto: Christine Olsson/TT
Anna Kinberg Batra vill inte lagstifta om sänkta löner. Foto: Christine Olsson/TT
Annie Lööf (C) lanserade idén om lägre ingångslöner. Foto: Mikael SjöbergAnnie Lööf (C) lanserade idén om lägre ingångslöner. Foto: Mikael Sjöberg
Annie Lööf (C) lanserade idén om lägre ingångslöner. Foto: Mikael Sjöberg

Allianssprickan – M kör över kamraterna

Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kör över sina allianskamrater:

En moderatledd regering kommer inte att lagstifta om sänkta löner.

– Det är klart att det blir svårt när man börjar uttrycka ultimatum till varandra, svarar Liberalernas Jan Björklund.

Beskedet kom bara några timmar innan riksdagsdebatten om jobben, som Liberalernas Jan Björklund begärt.

Anna Kinberg Batra stänger dörren för lagstiftning om sänkta lägstalöner om de borgerliga vinner nästa val.

Därmed kör hon över de andra i alliansen.

– Vi kommer inte att bli överens som en sådan sak, sa Moderatledaren när hon anlände till riksdagen i dag.

Beskedet slog ned som en bomb hos de andra borgerliga partierna.

– Det här utspelet kommer att leda till en rejäl debatt och diskussion oss emellan, säger en källa inom Kristdemokraterna.

Liberalernas Jan Björklund:

– Vi har olika uppfattning. Men alternativet för lågutbildade invandrare är antingen ta något enklare jobb eller att hamna i åratal av bidrag. Där har vi uppenbarligen lite olika synsätt på hur allvarligt detta problem är.

Björklund är uppenbart irriterad över utspelet.

– Varje parti formar sin politik och hur man vill samarbeta. Men det är klart att det blir svårt när man börjar uttrycka ultimatum till varandra, säger han.

På frågan om när han fick information om Kinberg Batras utspel blir svaret:

– Jag fick information en kort stund innan.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt konstaterade samtidigt att regeringen Löfven nu är på väg att göra en "jättemiss" tillsammans med Moderaterna.

– De tillfälliga uppehållstillstånden kommer att sabotera för människors etablering. Min uppmaning är: Sabotera inte etableringen.

Kristdemokraternas påstående om att LO kidnappat jobbfrågan kommenterar han så här:

– Man kan i alla fall inte anklaga KD för att ha kidnappat den, för de har ju inga jobbförslag. Jag tycker att LO säger mycket klokt. Man måste satsa på de som står långt i från samhället, om det är jag överens med LO.

 

LÄS MER: KD-ledaren Ebba Busch Thors skarpa kritik mot Löfven

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag