Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansledarna sågar Stefan Löfvens utspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Björklund är tydlig efter Löfvens flirt - och tycker att det är ett icke-besked.
Foto: Roger Lundsten

I dagens DN debatt meddelar Stefan Löfven att han kan tänka sig att regera över blockgränserna vid en eventuell valvinst 2014.

Men S-ledarens flirt med allianspartierna får nu svidande kritik.

– Stefan Löfven måste lära sig att ett nej är ett nej, säger Annie Lööf (C) till Expressen.se

– Det är lite som ett mellanstadiedisko, man nobbar de som vill dansa och envisas med att bjuda upp de som redan svarat nej, säger Göran Hägglund (KD).

Socialdemokrater går till val med ett eget valmanifest, samtidigt som de öppnar för samarbete med alla förutom Sverigedemokraterna, skriver Löfven tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin på dagens DN Debatt.

Löfven har återkommande krävts på besked från sina alliansmotståndare om vilka S-ledaren vill regera med vid en eventuell valvinst 2014.

– Att ge besked tio månader före valet är att göra det i god tid, säger Löfven till TT med anledning av debattartikeln.

"Inte aktuellt"

I en artikel på DN debatt förklarar han att partiet inte tror på blockpolitik.

"Det blir allt mer tydligt hur denna hållning skadar vårt land", skriver han, samtidigt som han öppnar för ett större samarbete över gränserna med bland annat Centerpartiet och Folkpartiet.

"Inom ramen för olika samarbetsformer har vi reformerat skattesystemet, räddat Sverige ur 90-talskrisen och genomfört reformer för tillväxt, rättvisa och grön omställning under 2000-talet", skriver han i DN.

Men Jan Björklund slår på fredagsmorgonen tillbaka mot förslaget och avvisar erbjudandet.

– För FP:s del är det inte aktuellt. Vi går till val på att alliansregeringen blir återvald. Misslyckas det går vi i opposition, säger han till TT.

"Ett icke-besked"

Enligt honom har Löfven fortfarande inte svarat på regeringsfrågan.

– Pinsamt! Det är ett icke-besked och ger inte svar på någon fråga. Var detta det bästa de kunde åstadkomma efter ett års funderande?

Och även Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, är kritisk till beskedet.

– Det enda nya är att det besked som utlovats är ett icke-besked, säger han till Expressen.se.

– Det viktiga i politiken är politikens innehåll, det är anledningen till att partierna måste ge besked till väljarna kring med vem de ska samarbeta. Det här beskedet är ett besked att man är beredd att samarbeta med nästan alla. Därmed blir det inget besked. Vilken politisk inriktning innebär en röst på Socialdemokraterna?

Han öppnar även för ett samarbete med Kristdemokraterna. Vad säger du om det?

– Det kommer inte att hända. När det gäller centrala politiska områden står vi långt ifrån varandra. Det gäller synen på familjen, synen på fristående alternativ eller när det handlar om skatterna. Vi tror inte att det skulle vara bra för Sverige.

"Dagdrömmar"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har också varit tuff i sin kritik mot en S-ledd regering tidigare under året.

– Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna, sa hon i en intervju med Expressens Elisabeth Marmorstein i oktober i år.

Under fredagsmorgonen skrev Lööf på Twitter:

"Det finns tre saker som jag tycker riktigt illa om: 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S)".

För Expressen.se utvecklar hon sitt resonemang.

– Det är en lång text av dagdrömmar från Stefan Löfven, han visar i och med den här artikeln att han står väldigt ensam. Han aspirerar på att bli Göran Persson den andre, som vill gå till val ensam.

Vad säger du om ett eventuellt samarbete med Socialdemokraterna?

– Centerpartiet står fast vid sitt nej, Stefan Löfven måste lära sig att ett nej är ett nej. Det har jag sagt ett antal gånger till honom.

– Han letar efter regeringskompisar. Han har flirtat i alla läger nu och det är bara "kommunisten" som jublar. Och det är inte så konstigt med tanke på Stefan Löfvens politik.

Nya generationen

Trots att partierna har samarbetat tätt tidigare, riktar hon stark kritik mot "den nya generationen Socialdemokraterna."

– Centerpartiet har samarbetat med Socialdemokraterna tidigare och tagit ansvar för Sverige bland annat inom det budgetpolitiska ramverket. Men inte ens det ramverket kan den nya generationen Socialdemokraterna hålla fast vid. Socialdemokraterna är inte ett ansvarsfullt parti länge. Man tar inte ansvar för statens finanser, det är otänkbart för Centerpartiet att samarbete med ett sådant parti, säger Annie Lööf och tillägger:

– Stefan Löfven har inte ens en karta för den här politiken.

När Expressens Annie Reuterskiöld träffar Stefan Löfven på fredagen ger han svar på tal.

Vad säger du om Göran Hägglunds resonemang om "mellanstadiedisko"?

– Det är en vantolkning, men det är inte så konstigt att det kommer från det hållet. Det här är inget besked om öppna dörrar.

Och Centerpartiet har sagt att de inte kommer att samarbeta med er.

– Centerpartiet och Socialdemokraterna tog ett stort ansvar för Sverige i slutet på 90-talet och jag tror att Centerpartiet kommer att ta ansvar för Sverige efter valet.

Vill du se ett regeringssamarbete över blockgränsen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.