Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Alliansledarna presenterar nya satsningar

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen satsar mer på grupper som drabbats av "ofärd" under den ekonomiska krisen.
Barntilläggen höjs och kommunerna ska få pengar till 15 000 sommarjobb.
- Vi har försökt ställa oss frågan hur vi håller samman Sverige, hur vi ska nå fram till grupper som i denna djupa nedgång har blivit något klämda, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han presenterade förslag ur den kommande vårbudgeten.
Flerbarnstillägget höjs i juli med 50 kronor per månad för det andra barnet och med som mest 200 kronor från det femte barnet. Det kostar statskassan 710 miljoner räknat på ett helt år och ger en familj med fem barn 500 kronor mer i månaden.
Det är bättre att höja flerbarnstillägget än barnbidraget eftersom det ger familjer med svag ekonomi mer utdelning, hävdade socialminister Göran Hägglund (KD):
- Att höja barnbidraget kostar väldigt mycket pengar och har inte alls samma pricksäkerhet. Då skulle man nå familjer som har samma ekonomiska situation som min.

Ger påskägg

Socialdemokraternas talesperson i välfärdsfrågor, Ylva Johansson, kallar alliansens förslag "påskägg ett valår".
- Men det är bra att de föreslår det som vi har drivit i riksdagen, säger Johansson som anser att höjningen av flerbarnstilläggen är riktig.
Men det borde ha varit mer och andra stöd också för att nå familjer med de knappaste marginalerna.
- Underhållsstöden borde höjas, säger Johansson som också ser en höjningen av barntilläggen för studenter som av nöden.
Hon noterar också att regeringen har vaknat när det gäller sommarjobb för unga.
- Regeringen har under hela mandatperioden svikit de unga, säger hon och hänvisar främst till att ungdomar måste vänta i tre månader innan de kan få hjälp från arbetsförmedlingen.

Jobb för unga

Regeringens bidrag till sommarjobben innebär att kommunerna får 100 miljoner. Det ska räcka till uppemot 15 000 jobb på heltid under som mest åtta veckor. Det är riktat till dem som slutar nian och första och andra året i gymnasiet.
- Eftersom krisen har drabbat väldigt många unga vill vi stimulera kommunerna och den ideella sektorn att ordna sommarjobb, säger näringsminister Maud Olofsson (C).
Regeringen satsar även särskilt på sommarskolor, som får 20 miljoner kronor extra i år.
- Det här är en möjlighet att använda sommaren att läsa upp betyg. Det har pågått under några somrar i en blygsammare skala. Nu skalar vi upp det här, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).
Även 19-åringar som gått ut gymnasiet får i sommar möjlighet att läsa in enstaka betyg över sommaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag