Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allianskritik mot försvarspolitiken

TUNG DAG. Fredrik Reinfeldt talade på Folk och försvars konferens i går. Efteråt mötte han kritik från oppositionen - men även från sina egna allianskolleger. Foto: Jens L'Estrade

SÄLEN. Alliansregeringen skakas av en öppen strid om försvaret under den pågående försvarskonferensen i Sälen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte skjuta till nya pengar - men körs över av sina regeringskolleger Göran Hägglund och Jan Björklund.

- Det stämmer att vi har varit eniga, men frågan är vad vi vill göra nu. Vi är inte främmande för att ge mer pengar till försvaret, säger KD-ledaren Hägglund.

Allianskritik

KD-ledaren Göran Hägglund

"Det stämmer att vi har varit eniga, men frågan är vad vi vill göra nu. Vi är inte främmande för att ge mer pengar till försvaret."

 

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson KD

"När vi ställer större uppgifter på försvarsmakten så måste vi också betala för det. Allt annat är uteslutet."

EXPRESSEN TV I DAG: *DEBATT *PRIMETIME *LIVE HELA DAGEN

11.30 Brå-undersökning

Pressträff med Brottsförebyggande rådet som berättar om "Nationella Trygghetsundersökningen 2013".

12.30 Stefan Löfven på scen

Fredrik Reinfeldt talade i går - i dag är det Löfvens tur. Socialdemokraternas partiledare ska tala om Sveriges framtida säkerhetspolitik.

13.15 Löfven möter pressen

Stefan Löfven möter den samlade pressen på Högfjällshotellet i Sälen.

13.30 Sjöstedt vs Björklund

Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (FP) möts i en debatt om svenska försvaret.

16.00 Primetime-extra: Direktsändning från Sälen

Expressens sändning leds av politikreportern Annie Reuterskiöld - och många intressanta gäster kommer till studion. Bland annat Lars Adaktusson (KD), biståndsminister Hillevi Engström (M), Henrik Malmquist, polisens rikskriminalchef.

19.00 Läget i Syrien

Bitte Hammargren, journalist, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen samt biståndsminister Hillevi Engström om Syrien-kriget.

 

Tidpunkterna är ungefärliga. Vi kommer också att sända presskonferenser med Jan Björklund och Jonas Sjöstedt.

EXPRESSEN I GÅR

ÅSA ROMSON, SPRÅKRÖR MILJÖPARTIET:

"Vi ska kunna försvara Sverige mot hot mot samhällsfuktionerna vi människor, vår demokrati, vår rättsstat, står inför. Och då finns mycket underlag som visar att av de konkreta hoten, som vi vet att vi kommer ställas inför, är klimathoten ett."

 

THOMAS MATTSSON, CHEFREDAKTÖR EXPRESSEN:

"Försvarsfrågan har fått ökad aktualitet efter den ryska påsken, enveckasförsvaret och det vi fick lära oss härom dagen: att bara Stockholm kan försvaras fullt ut. Förvarsfrågan är på agendan på ett helt annat sätt än tidigare."

 

SARA SKYTTEDAL, ORDFÖRANDE KDU

Om hur Nato-frågan har diskuterats under dagen:

"Någonstans måste man tala om det här på allvar och det tycker inte jag att man gjorde i dag. Det är skyttegravskrig i Sverige när det gäller Nato."

 

ERIK LAGERSTEN, INFORMATIONSDIREKTÖR, FÖRSVARET

Om hotet från Ryssland. Bör vi ta det på allvar?

"Ryssland klarar av att verka i sammansatta förband och gör det snabbare än många stater. Man behöver vara observant på utvecklingen men det betyder inte att det finns ett hot."

Flera moderata riksdagsledamöter har den senaste tiden uttryckt ilska internt över statsminister Fredrik Reinfeldts och finansminister Anders Borgs hårdföra linje när det gäller försvaret, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt anser bara 26 procent av svenska folket att de tre senaste årens försvarspolitik är mycket eller ganska bra, enligt en opinionsrapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

38 procent anser att försvarsutgifterna bör öka framöver.

Överkörd av Hägglund

Fredrik Reinfeldt hävdade i går, när Folk och försvars rikskonferens inleddes i Sälen, att partierna är "förbluffande överens" när det gäller försvarsanslagen. En timme senare kördes han över av sin egen regeringskollega, Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

- Som det har varit under de år som gått har det varit väldigt små stridigheter mellan alliansens partier när det handlat om försvarsutgifter. För kristdemokratisk del är vi inte främmande för att vi kommer behöva ge mer pengar till försvaret för att kunna klara av de uppgifter som ligger framför oss.

I dag anländer Folkpartiledaren Jan Björklund till Sälen - med nya krav på en upprustning av försvaret. Då växer sprickan inom alliansen ytterligare.

- De förslag Folkpartiet framför kommer att kosta mer pengar och min inställning är den att när vi ställer större uppgifter på försvarsmakten så måste vi också betala för det. Allt annat är uteslutet, säger Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

En källa inom alliansen säger samtidigt att Reinfeldt nu pressas hårt - även av sina egna partikamrater. Han uppmanas att lyssna mer på de som nu vill höja försvarsanslagen.

- Där finns ett samlat tryck som uppstår, och som har starkt stöd hos gamla moderater inne i Moderata samlingspartiet, säger Expressens uppgiftslämnare.

- Det är mycket som trycker på, dels är det försvarsmakten, dels allianspartier som pekar på behovet på ökade resurser och för det tredje har vi en förändring av omvärldsläget som naturligtvis genererar tryck, och till sist inifrån Moderaterna.

Reinfeldt hånades

Enligt källan vill flera moderata riksdagsledamöter återgå till det som är "traditionell moderat försvarspolitik".

- De är många och de säger att det aldrig har diskuterats så mycket försvar i moderata riksdagsgruppen som under det här året.

Fredrik Reinfeldt hånades i går öppet för sin skönmålning av det svenska försvarets förmåga - även av allianskamrater.

- Är det så att man redan har alla svar då är man också skyldig att ge många besked till den svenska försvarsmakten, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!