Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allianskollegan om Bali: ”Vår egen Donald Trump”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ola Johansson är riksdagsledamot för Centerpartiet.
Foto: ANNA SIMONSSON / ANNA SIMONSSON
C-ledamoten kallade Bali ”vår egen Donald Trump”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”Vår egen Donald Trump”.

Det skriver C-ledamoten Ola Johansson om Hanif Bali (M) efter han har kallat en socialdemokratisk debattör för ”din dumma apa”.

Bali svarar att Johansson kastar ”sten i glashus” och hänvisar till när C-ledamoten sa att Svenskt näringslivs Leif Östling var ett ”pucko”.

Det är på Twitter som Ola Johansson (C) luftar sin kritik mot allianskollegan Hanif Bali (M):

”Vår egen Donald Trump. En person som har konflikten som sin livsluft. Som inte tar något som helst ansvar för sina handlingar. Shame!”, skriver C-ledamoten.

Kommentaren följer efter att Hanif Bali har kallat den socialdemokratiska debattören Torbjörn Jerlerup för ”din dumma apa”.

Ola Johansson kallade Hanif Bali för ”vår egen Donald Trump” på Twitter.
Foto: Twitter

C-ledamoten kallar Hanif Bali för ”Donald Trump”

Hanif Bali svarar att Ola Johansson kastar ”sten i glashus” eftersom C-ledamoten själv har använt hårda ord i tidigare sammanhang: 

”Oj, hårda ord från allianskamrat. Om ni inte känner Ola Johansson (C) så var det han som kallade svenskt näringslivs Leif Östling för 'pucko'”, skriver han.

Hanif Bali svarar Ola Johansson.
Foto: Twitter

Hanif Bali ifrågasätter om C-ledamoten ”verkligen tänkt igenom” sin kommentar:

”Jag har under denna ganska kritiska regeringsbildningsperiod bitit tand för tunga när ni älskade centerliberaler gjort saker jag ej gillat”, skriver Hanif Bali i ett annat twitterinlägg.

Ola Johansson raderade inlägget

Ola Johansson säger till Expressen att han varit i möte och missat Hanif Balis svar. Om tweeten säger han:

– Den får tala för sig själv tror jag. 

Senare väljer Ola Johansson att radera inlägget där han kallar Hanif Bali för ”Donald Trump” och skriver i ett nytt inlägg att det var fel av honom.

”Jag delar inte alltid Hanif Balis åsikter och jag står för att jag tycker att hans tonläge bidrar till ett mer polariserat debattklimat, men med min tweet gjorde jag mig skyldig till samma sak, att bidra till ett sämre debattklimat”.

https://twitter.com/ola_johansson/status/1056902650338394113

Hanif Balis tidigare utspel: ”Din dumma apa”

Hanif Bali avböjer att kommentera inläggen från Ola Johansson ytterligare.

Bakgrunden till konflikten är M-ledamotens uttalanden om Torbjörn Jerlerup, som han kallade för ”din dumma apa” och ”pucko” på Twitter efter en diskussion. 

Inläggen har Bali sedan tidigare raderat från Twitter men innan dess hann de väcka kraftiga reaktioner. 

I ett inlägg på Facebook skrev den tidigare S-ledaren Håkan Juholt att talmannen bör kalla till sig Bali och ”uppmana denne att ändra sitt språkbruk eller lämna Riksdagen”.

M-ledamoten har förklarat att han har känt sig trakasserad av Jerlerup eftersom han anklagats för islamism.

– Det finns en gräns för vad en människa förväntas ta utan att man faktiskt får säga att någon är en idiot, sa han till Expressen på söndagen.

Torbjörn Jerlerup medger att han har använt ett hårt språkbruk men anser inte att han har anklagat Hanif Bali för att vara islamist.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.