Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansens trumfkort – finansminister Borg

Anders Borg har ett gediget försprång i förtroendemätningarna mot... Foto: Tommy Pedersen
...mot Socialdemokraternas Magdalena Andersson. Foto: Suvad Mrkonjic
Vänstra stapeln: Vem av följande tror du skulle vara bäst som finansminister efter valet
Högra stapeln: Har du mycket eller mycket stort förtroende för Anders Borg/Magdalena Andersson?

Finansminister Anders Borgs tal om omslag i ekonomin får Magdalena Andersson att se rött.

- Nu varnar Reinfeldt för sig själv och den politik han förde fram till i våras, säger hon.

Men nya siffror från Demoskop visar att regeringen har ett trumfkort: väljarnas förtroende för Anders Borg är fortfarande större än för utmanaren.

Så gick undersökningen till

Fråga: "Vem av följande tror du skulle vara bäst som finansminister efter valet 2014?" och "Hur stort förtroende har du för Anders Borg/Magdalena Andersson?" (i stapeln anges endast procentandelen som svarade "Stort/Mycket stort förtroende".)

Undersökningsperiod: 7 februari-12 februari 2014.

Metod: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade internetpanel.

Antal tillfrågade: 1 465.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Moderaterna har länge varnat för att Socialdemokraterna kommer med en "skattechock" om de får makten. Men opinionssiffrorna för M och alliansen fortsatte ändå bara nedåt.

Sveriges ekonomi har traditionellt varit regeringens starka kort, men i Demoskops senaste mätning hamnade Socialdemokraterna på samma nivå som alliansens största parti.

Nu har statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg bytt strategi. I går kallade de till presseminarium om den ekonomiska politiken.

- Det kommer inga ytterligare skattesänkningar, sa Reinfeldt.

- Vi är tydliga med att det nu sker ett omslag i ekonomin. Nu sätts ett ramverk som kommer att gälla i fyra år och som ger helt nya förutsättningar.

Kontrade med pressträff

Anders Borg fyllde i:

- Under de kommande åren prövas det verkligen om vi är beredda att gå tillbaka till överskott och samla i ladorna. Vi är i en fas där det handlar om att bygga upp och förstärka skyddsvallarna.

Oppositionens skuggfinansminister Magdalena Andersson kontrade omedelbart med en egen pressträff. Hon konstaterade att det bara är 50 dagar sedan Moderaterna kämpade för en skattesänkning för de som tjänar mest.

På frågan om hur det går framöver med de löften som Socialdemokraterna gav i sin skuggbudget i höstas blev svaret:

- Vi kommer att genomföra saker i takt med vad ekonomin tillåter.

Samtidigt som debatten om ekonomin pågår kommer en ny mätning från Demoskop som visar att Borg fortfarande har ett försprång när väljarna svarar på vem de tror blir den bästa finansministern efter valet 2014.

Peter Santesson, chef för opinionsanalys vid Demoskop:

- För att vara ny kandidat står sig Magdalena Andersson förhållandevis väl mot Borg, men det är svårt för henne att på allvar utmana honom. Hon är oprövad och han har styrt skutan genom allvarliga finanskriser.

Vid varje tillfälle som ges upprepar nu Borg skiljelinjen som Moderaterna vill måla upp i svensk politik.

- Socialdemokraterna tror på höjda bidrag och höjda skatter, vi tror att vi ska hålla ordning och reda på offentliga finanser och arbeta vidare med en linje där fler kommer i arbete, säger Borg.

Moderaterna tappar mark och Löfven har enligt Demoskops mätning högre förtroende som statsminister. Blir det upp till dig att vinna valet 2014?

- Vi kommer att vinna valet tillsammans i alliansen därför att vi har en mer ansvarsfull ekonomisk politik, en politik som ger fler jobb.

"Det är helt naturligt"

Utmanaren Magdalena Andersson säger att hon ser mätningen som ett positivt resultat.

- Det är helt naturligt att han hamnar högre, han har varit finansminister i sju och ett halvt år och är betydligt mer känd för svenska folket, säger hon.

Däremot slår hon tillbaka mot Borgs beskrivning av situationen i Sverige.

- Anders Borg verkar ha lite svårt för verkligheten eftersom arbetslösheten har stigit sedan han blev finansminister och långtidsarbetslösheten har tredubblats. Vi lånar 240 miljoner kronor varje dag just nu.