Alliansens störst igen - men KD kan åka ut

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen är störst - men deras glädje kan bli kortvarig.
Både KD och C halkar just nu under riksdagsspärren - och riskerar därmed att kantra hela skeppet.
- Jag medger att det är en speciell situation, säger förre KD-ledaren Alf Svensson.
De senaste väljarbarometrarna talar sitt tydliga språk. Moderaterna är för närvarande det dominerande partiet i svensk politik, medan Socialdemokraterna stegar bakåt.
Framgångarna kan dock få en besk eftersmak.
När Skop under fredagen presenterade sin senaste opinionsundersökning stod det klart att såväl Kristdemokraterna som Centerpartiet nu hamnar under riksdagsspärren, vilket omöjliggör en regeringsallians.

Försvårar situationen

Enligt Anders Lindholm, vd för Demoskop, kan det bli problematiskt att samla ihop tillräckligt med stödröster om tendensen håller i sig.
- Det försvårar så klart situationen när de ska räcka till två. Partistrategiskt upphör ju nyttan med alliansen om någon åker ut.
Särskilt Kristdemokraterna har en längre tid lidit av en svår väljarkris. Sedan valet 2006 har man fått färre än 4 procent av rösterna i 28 av Demoskops 46 rundfrågningar.
Under riksdagsspärren. Göran Hägglund och hans kristdemokrater har det tungt i opinionsmätningarna. I den färskaste från Skop klarar partiet inte fyraprocentsspärren, medan Fredrik Reinfeldts moderater ökar med 3,7 procentenheter . Foto: Robban AnderssonAnders Lindholm tror att tappet delvis beror på ett svagt tillskott av yngre sympatisörer. Statsvetare nämner även en allt större frånvaro av förre partiledaren Alf Svensson som ett skäl för det bristande intresset. Som Europaparlamentariker kommer det forna dragplåstret för första gången inte att återfinnas på någon av KD:s vallistor.
Själv säger han sig dock inte vara orolig för att partiet ska trilla ur riksdagen.
- Vi har tillräckligt många kärnröstare. Allt avgörs på upploppet, men jag måste medge att det är en speciell situation när både vi och Centern behöver stödröster.

Vill inte kommentera

KD:s partiledare Göran Hägglund har valt att inte kommentera mätresultatet.
- Han brukar inte kommentera alla löpande undersökningar och i dag är det fullt upp med bröllopet, hälsar pressekreterare Petra Kjellarson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag