Alliansens nya taktik inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fem arbetsgrupper som ska jobba fram ett gemensamt valmanifest.

Det är resultatet av alliansmötet i Maramö.

Dessutom ska de fyra partiledarna ge sig ut på en resa i Sveriges alla 21 län.

– Det har varit intensivt, med mycket diskussioner och förhandlingar, sammanfattar värdinnan, C-ledaren Annie Lööf, alliansmötet i Maramö.

Precis som Expressen kunde berätta redan i dagens tidning meddelade alliansledarna vid en presskonferens klockan 11.00 i dag att man nu tillsätter arbetsgrupper som ska jobba fram politiska förslag till det valmanifest man presenterar under valrörelsen i augusti nästa år. Arbetsgrupperna ska vara klara innan sommaren 2014.

I stället för elva arbetsgrupper, som man hade inför förra valet, blir det nu fem arbetsgrupper, som kommer behandla lite bredare områden. Arbetsgrupperna ska precis som Expressen redan kunnat avslöja ledas av ministrar. 

Höll mötet i en lada

De fem arbetsgrupperna är:

• "Fler jobb och ansvar för ekonomin - En politik för full sysselsättning, inkluderande arbetsmarknad och goda offentliga finanser". Leds av finansminister Anders Borg (M).

• "Kunskapslandet Sverige – Kunskap, utbildning, innovation och forskning i världsklass". Leds av jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP).

• "Hållbar utveckling – Ett Sverige med hållbar tillväxt och företagande". Leds av miljöminister Lena Ek (C).

• "Ett Sverige som håller samman - En politik för valfrihet, sammanhållning och en trygg gemensam välfärd". Leds av barn- och äldreminister Maria Larssson (KD).

• "En tryggare vardag för alla - Trygghet från våld, brott och kränkningar i hela Sverige". Leds av justitieminister Beatrice Ask (M).

Expressen.se pratade med statsminister Fredrik Reinfeldt efter presskonferensen, som hölls i en lada på gården i Maramö där Annie Lööfs föräldrar bor.

Han menar att alliansen står inför en helt annan utmaning nu, jämfört med 2006 och 2010.

– 2006 utmanade vi en trött socialdemokrati som sade att jobben inte är den viktigaste frågan. Det är det visst det, sade vi, och fick medhåll av svenska folket. 2010 hade vi en rödgrön utmanare som stod gemensamt mot oss. 2014 består oppositionen av fyra partier. De vill ha makt, men vill inte dela den med någon, och de tänker inte förbereda sig tillsammans. Då är det ännu viktigare att vi förbereder oss för en tredje valseger, säger han.

Alliansen ska också resa runt i landet och besöka Sveriges alla 21 län.

– Det blir ett väldans resande, och det är bra, därför att vi vill i vårt valmanifest möta de problem och utmaningar som människor upplever. Därför gäller det också att vara ute och lyssna på människor, i sjukvården, i skolan, på arbetsplatser, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Satsar på sociala medier

Alliansen meddelade i dag också att de ska bli bättre på sociala medier. Men twittra, det tänker inte Fredrik Reinfeldt börja med.

– Alliansen ska bli bättre på social medier, men jag tänker inte börja twittra. Jag saknar inte möjligheter att få framföra mina synpunkter när det gäller olika sakfrågor i svensk media eller samhällsdebatt, säger statsministern till Expressen.se.

Alliansmötet i Maramö hade många inslag av ett PR-jippo, där partiledarna log i kapp framför kamerorna, hissade en alliansflagga och grillade korv tillsammans. I går meddelade man att det blir ett gemensamt allianskonvent i juni 2014, där man ska markera början på en lång valrörelse. Och i dag presenterade man alltså fem arbetsgrupper som ska mejsla fram den gemensamma politiken tills dess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.