Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansens hemliga plan för att vinna valet

Krismöte. Expressen kan nu avslöja vad som hände när Stefan Löfven kallade till sig allians- ledarna för ett möte i Rosenbad. Allians- ledarna ska bland annat ha krävt en ursäkt av Löfven. "Men det vägrade han att göra", säger Centerledaren Annie Lööf. . Foto: Alexander Donka

Expressen kan i dag avslöja nya detaljer om vad som egentligen hände på statsministerns krismöte med alliansledarna i regeringshögkvarteret sent i tisdags kväll.

Under mötet krävde oppositionsledarna först en ursäkt av Stefan Löfven - och därefter ville de att han skulle acceptera ett samarbete om nya regler i riksdagen.

- Vi kom med väldigt konkreta förslag, bekräftar Centerledaren Annie Lööf.

Alliansens nya skuggregering

Anna Kinberg Batra, blivande partiledare (M). NY!

Carl Bildt, tidigare utrikesminister (M).

Tomas Tobé, riksdagsledamot (M). NY!

Olof Lavesson, riksdagsledamot (M). NY!

Kent Persson, partisekreterare (M). NY!

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg (M). NY!

Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister (M).

Beatrice Ask, tidigare justitieminister (M).

Karin Enström, tidigare försvarsminister (M).

Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister (M)

Annie Lööf, partiledare (C).

Emil Källström, riksdagsledamot (C). NY!

Johan Hedin, riksdagsledamot (C). NY!

Kristina Yngwe, riksdagsledamot (C). NY!

Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister (C).

Jan Björklund, partiledare (FP).

Allan Widman, riksdagsledamot (FP). NY!

Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister (FP).

Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister (FP).

Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister (FP).

Göran Hägglund, partiledare (KD).

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD). NY!

Sara Skyttedal, förbundsordförande KDU (KD). NY!

Maria Larsson, tidigare biträdande socialminister (KD).

Efter Sverigedemokraternas chockbesked i tisdags, om att de skulle fälla regeringens budget, kallade statsminister Stefan Löfven alliansens ledare till ett panikmöte i regeringshögkvarteret.

Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund kom till mötet några timmar senare.

I dag kan Expressen avslöja vad som hände i Löfvens rum på plan sju i Rosenbad:

Alliansledarna krävde där att Stefan Löfven skulle be om ursäkt för att han och Socialdemokraterna förra året bröt mot praxis och lyfte ur delar ur de borgerligas budget.

- Men det vägrade han att göra, berättar Centerledaren Annie Lööf.

Alliansens partiledare föreslog sedan en uppgörelse om hur statsministeromröstningar i riksdagen ska gå till framöver och presenterade flera idéer till förändringar.

- Vi kom med väldigt konkreta förslag till Stefan Löfven i förrgår natt. Det handlade om praxis och voteringsprocedurer, hävdar Annie Lööf.

I praktiken regeländringar som ska göra det omöjligt för Sverigedemokraterna att fälla en minoritetsregering framöver.

I SVT:s Aktuellt i går kväll kommenterade Stefan Löfven Annie Lööfs uppgifter i en intervju som publicerats på Expressen.se. Han fick frågan av programledaren Nike Nylander: Hur bra är det att vägra be om ursäkt om man vill visa samarbetsvilja?

- Jo, men hur viktigt är det att sitta och förklara för varandra vem som gjort fel vid vilka tidpunkter? Hur långt ska vi gå tillbaka - ska vi gå fem år och säga att ni gjorde fel då, och ni gjorde fel då? Det där är sandlåda, svarade statsministern.

Som Expressen redan i går kunde berätta insåg Stefan Löfven inför krismötet i tisdags kväll att alliansen var beredda att omedelbart ta över regeringsmakten. Därför blåste han dem - och avslöjade inget om sina planer på nyval.

- Jag blev mycket överraskad. Den analys man kan göra är att han sätter makten framför allt, säger Annie Lööf nu.

Och Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund konstaterar:

- Det hade varit mer väntat om Löfven lämnat in regeringens avskedsansökan och bett talmannen föra samtal med partierna.

Folkpartiledaren Jan Björklund trodde att Stefan Löfven skulle välja en annan väg och försöka regera utan Miljöpartiet.

- Det är ju dom som har gjort det så omöjligt för honom, säger han.

Under gårdagen präglades mycket av arbetet i riksdagen av den historiska dramatiken dagen före. Blivande moderatledaren och statsministerkandidaten Anna Kinberg Batra ställde in flera möten med kort varsel och låste i stället in sig på det moderata partikansliet.

Enligt Expressens källor avlöste telefonkonferenserna varandra. Riksdagsgrupperna sammanträdde, liksom partistyrelserna. Moderaterna blixtinkallade dessutom sina ombudsmän, uppger flera källor.

Inställningen hos Moderaterna är att de nu har "allt att vinna och inget att förlora" på ett nyval.

Redan under gårdagen formulerades stora delar av strategin inför valrörelsen. Expressen kan avslöja detaljer ur den hemliga planen:

Alliansens nya radarpar Anna Kinberg Batra och Annie Lööf får uppdraget att tillsammans provocera statsministern till nya utbrott i tv-debatter.

- Han hade stora problem att möta Annie Lööf i höstens debatter - och det var inget som uppskattades av väljarna. Där förlorade han röster, konstaterar en allianskälla.

- Det blir dessutom en helt ny dynamik i statsministerfajten nu när en gammaldags man måste möta en ung kvinna.

Stefan Löfvens regeringsduglighet kommer att ifrågasättas på valaffischer, i tv-debatter och på torgmöten.

- Väljarna vet att alliansen regerade i åtta år utan regeringskris. Men två månader med Stefan Löfven ledde till kaos, säger en källa inom alliansen.

Regeringens oklara besked om Förbifart Stockholm och Bromma flygplats blir också huvudnummer i alliansens nya valkampanj.

I dag träffas allianspartiernas partisekreterare i riksdagen, erfar Expressen - och på måndag möts återigen alliansledarna för ett långt möte där riktlinjer inför valrörelsen ska dras upp.

Samma dag väntas Moderaternas valberedning offentliggöra att Anna Kinberg Batra föreslås som ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt.

Egentligen skulle det beskedet ha kommit redan i dag, men källor uppger att valberedningen av praktiska skäl inte kunde samlas med så kort varsel.

Anna Kinberg Batra har ännu inte fått den formella frågan om hon vill bli ny partiledare. Den ställs förmodligen i helgen, enligt vad Expressen erfar.

Behovet av en förnyelse av alliansen anses inte längre vara lika stort som före höstens val och skälet är just partiledarskiftet.

- Där ser ju väljarna en stor förnyelse och förändring, konstaterar en moderatkälla.

Men det kommer att ske flera förändringar.

Det spekuleras redan i hur en ny alliansregering skulle kunna se ut, och enligt Expressens källor vill samtliga alliansledare byta ut en rad personer som tidigare varit statsråd.

Bland de ex-ministrar som inte kommer att erbjudas plats i en eventuell ny alliansregering finns - vid sidan av de självklara namnen Fredrik Reinfeldt och Anders Borg - bland andra Stefan Attefall (KD), Anna-Karin Hatt (C), Catharina Elmsäter-Svärd (M), Lena Adelsohn Liljeroth (M), Tobias Billström (M), Hillevi Engström (M) och Ewa Björling (M).

Flera nya namn nämns som klara ministerkandidater, erfar Expressen. Bland dem riksdagsledamöterna Tomas Tobé (M), Allan Widman (FP), Acko Ankarberg Johansson (KD), Emil Källström (C), Kent Person (M) och Olof Lavesson (M).

Centerledaren Annie Lööf vill inte svara på frågan om hon tycker att några tidigare ministrar borde bytas ut om alliansen återfår regeringsmakten.

- Val vinner man med den berättelse man har för framtiden och med den politik man har. Så för mig är det nu viktigt att lägga fokus på hur vi nu uppdaterar det val- manifest vi gick till val på. Vi kan inte gå till val på det som redan är genomfört - nu måste vi ha en politik för framtiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!