Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansens hårda kritik: "Klyvningen fortsätter"

Ulf Kristersson, ekonomisk-politiske talesperson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf tillsammans med Liberalernas partiledare, Jan Björklund.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot regeringens höstbudget har inte låtit vänta. 

Liberalernas Jan Björklund kallar den för en "slösa-budget" och jämför med den socialdemokratiska budget som föregick krisen på 90-talet.

– Det här är den största valfläskbudget man sett på decennier, säger Ulf Kristersson, M, i Aktuellt.

Regeringens valbudget inför valet 2018 innehåller ett reformutrymme på 40 miljarder kronor. Och kanske är det framför allt finansministerns generösa satsningar som kritiserats.

Oppositionen tecknar en helt annan bild av läget i Sverige än regeringen.


LÄS MER: Statsskulden krymper - den lägsta sedan 1977


– Regeringen festar som om det inte fanns någon morgondag. Ingen budget har varit så här expansiv sedan 1998. Detta kan inte beskrivas som något annat än att oansvarigt, det riskerar att skapa en överhettning i den svenska ekonomin, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson och framhåller att svenskarnas privatekonomier kan komma att påverkas.

– Det kan skada svenska folket genom att det blir kraftiga prisfall på bostadsmarknaden, säger Persson.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/910397955731021825?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

LÄS MER: Magdalena Anderssons tjuvnyp på Anders Borg 


KD: "Strösslar godis"

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, menar att regeringen fortsätter bränna pengar de inte har.

- Klyvningen av Sverige fortsätter. Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor, framväxande underklass som inte alls får ta del av högkonjunkturen.

https://twitter.com/annieloof/status/910370758790189057?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

Kristdemokraterna menar att budgeten ”strösslar godis” – men sviker välfärden.

– Regeringen har ingen politik för kortare köer i vården och likvärdig vård. Det är ett välfärdssvek, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson, till Aftonbladet.

https://twitter.com/kdriks/status/910411720568573952

Sverigedemokraterna har i sin kritik fokuserat på regeringens miljarder till migration inom de närmsta åren.

"93 miljarder går till migration och integration av nyanlända kommande tre år. Vi väljer välfärd före en ansvarslös invandringspolitik", skriver partiet på Twitter.

Kristersson (M) berömde försvarsanslag

Men Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson inledde sin presskonferens med beröm, bland annat kring de utökade försvarsanslagen som Moderaterna var en del av. 

- Det är bra att fler blir föremål för skattesänkningar, säger han.


LÄS MER: K-G Bergström: Aldrig sett så mycket valfläsk


Kristersson väljer också att kalla regeringens budget för "spretig och ofokuserad" och säger att den starka tillväxten skapar en god grund för regeringen. 

- Vi har mycket högt resursutnyttjande i svensk ekonomi just nu. Det brukar ta slut förr eller senare, säger Kristersson.

https://twitter.com/strandhall/status/910440921329741824

Höstbudgeten fortsatte att debatteras under hela onsdagen.

Andersson och Kristersson möttes i debatt

På kvällen möttes finansminister Magdalena Andersson, S, och Ulf Kristersson, M, i både SVT Aktuellt och i TV4 Nyheterna. 

– Det här är den största valfläskbudget man sett på decennier, säger Ulf Kristersson i Aktuellt.

– Vi för en annan politik än moderaterna som brukar fokusera på att sänka skatterna för dem med högst inkomster, kontrade Magdalena Andersson. 

Ulf Kristerssons kritik mot budgeten är bland annat att den spretar för mycket - och i TV4 Nyheterna sa att att det garanterat finns satsningar som partiet vill riva upp nästa år om de vinner valet. 

– Det spretar för mycket, man koncentrerar sig inte på de riktigt stora sakerna, som integrationen, säger han. 

– Vi tog över i ett läge då vi hade 60 miljarder i underskott. Vi har varit tvungna att spara och gneta för detta. Nu har vi 80 miljarder i överskott, hälften av det lägger vi på att betala av statsskulden som nu är den lägsta sedan 1977, hälften lägger vi på reformer, bland annat att höja barnbidragen, säger finansministern i TV4

Vad tycker du är det viktigaste i höstbudgeten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.