Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansens förslag: Miljarder till försvaret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvaret bör stärkas både på kort och lång sikt, skriver Alliansen på DN Debatt.
Foto: Sven Lindwall

Försvaret bör stärkas både på kort och lång sikt, skriver Alliansen på DN Debatt. Stegvis vill man höja försvarsanslagen fram till 2024, då ökningen ska uppgå till 5,5 miljarder kronor årligen.

Därtill vill regeringen öka närvaron i Östersjön, samt investera i fler Jas-plan och ubåtar.

Satsningen ska finansieras bland annat genom neddragna anslag till regeringskansliet, höjda ordningsböter samt höjda förseningsavgifter i skatteförfaranden.

Redan för fem år sedan konstaterade regeringen att utvecklingen i Ryssland var oroande, skriver de fyra partiledarna. En oro som förstärkts av den pågående krisen i Ukraina.

"Det vi nu ser är att Rysslands agerande bekräftar och överträffar de farhågor som vi då hade. I en tid av oro i omvärlden är det viktigt med stabilitet och långsiktighet i den svenska försvarspolitiken", skriver de på DN Debatt.

Totalt fem ubåtar

När det gäller ökad närvaro i Östersjön vill man bland annat se möjligheter till "större markstridsövningar och en ökad möjlighet till tillfällig basering på Gotland för marin och flyg".

Antalet stridsflygplan vill Alliansen öka från 60 till 70 av typen Jas 39 E, och målet är att ha totalt fem ubåtar.

Andra metoder för att finansiera satsningen är minskade anslag för miljö- och kärnsamarbetet med Ryssland, samt att överföra medel från försvarets anslag för internationella insatser. Man nämner också att budgetutrymme frigjorts sedan regeringen nyligen slopat förslaget om nystartszoner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.