Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansens förslag: Inför en extra årskurs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BESÖKTE VERKLIGHETEN. Utbildningsminister Jan Björklund, FP, och allianskollegorna presenterade i går det nya skolförslaget i ett klassrum på Engelbrektsskolan i Stockholm.
Foto: Sven Lindwall

Nu hårdnar striden om skolan. Tre dagar efter lanseringen av Stefan Löfvens skolnätvärk allvar.nu släpper alliansen tre nya skolförslag - ett extra skolår, obligatorisk sommarskola och förlängd skolplikt för den som saknar behörighet till gymnasiet.

Utbildningsminister Jan Björklund, FP, avfärdar likheterna med tidigare S-förslag om obligatorisk förskoleklass och säger sig inte känna till den nya S-kampanjen.

- Jag kan säga att jag inte ens har hört talas om det skolnätverket så det är uppenbarligen inte som svar, säger Björklund.

Krissiffrorna från Pisa-undersökningen som släpptes i början av december har satt skolan i topp på den politiska dagordningen. I måndags lanserade Socialdemokraterna skolsajten allvar.nu med fem förslag på förbättringar för skolan:

Mindre klasser i de yngre årskurserna.

Tidiga insatser - fler speciallärare och specialpedagoger.

Investera i lärarna.

Skola utan vinstjakt - obligatorisk sommarskola.

Inrätta en skolkommission med skolforskare.

Tre dagar senare, i går förmiddag, presenterade alliansledarna i ett klassrum på Engelbrektsskolan på Östermalm sina tre förslag - ett extra skolår, obligatorisk sommarskola och förlängd skolplikt för den som saknar gymnasiebehörighet.

S först med tioårig skolplikt

Det finns flera likheter. Förslaget om sommarskola fanns med i både alliansens och Socialdemokraternas budget i höstas. Och redan 2012 föreslog S tioårig skolplikt.

Hade de rätt?

- De har föreslagit något annat, de har föreslagit att förskoleklassen ska bli obligatorisk och det är något annat än att nu flytta ned lågstadiet ett år. Skillnaden blir innehållet i verksamheten, det vi nu föreslår blir mera av skola, säger utbildningsminister Jan Björklund, FP.

- Sen är det så att de flesta partier, Folkpartiet har haft det, S har haft det, i sina partiprogram sedan 90-talet har haft att man borde förlänga skolan. Men det här är ju första gången förslaget läggs skarpt och jag vill betona att det är en skillnad mot deras förslag för de vill göra förskoleklassen obligatorisk, det här är något annat.

Att alliansförslagen nu kommer som ett svar på S-lanseringen allvar.nu, avfärdas av utbildningsministern.

Är det här ett svar på deras skolnätverk allvar.nu där de föreslår fem olika punkter?

- Vad är det för skolnätverk?

Där Socialdemokraterna har kommit med ett förslag med fem punkter på mindre klasser, fler speciallärare...

- Jag kan säga att jag inte ens har hört talas om det skolnätverket så det är uppenbarligen inte som svar.

Sågas av Magdalena Andersson

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i S, reagerade med förvåning på regeringens förslag.


Magdalena Andersson.
Foto: Foto: Christian Örnberg

- Efter den senaste undersökningen som kommit visar det sig att det inte i något annat land sjunker skolresultaten lika snabbt som i Sverige. Då hade jag trott att regeringen skulle komma med riktiga förslag som här och nu hade kunnat bryta utvecklingen i svenska skolan men tyvärr vill regeringen bara utsätta några utredningar vars förslag kan genomföras först om många år.

När det gäller förskoleklassen kan hon tänka sig en överenskommelse över blockgränsen.

- Här har regeringen anammat våra förslag om att göra förskoleklassen obligatorisk och där ser jag inga problem med att komma överens, men det här är en förändring som kommer ske efter 2018 om jag förstår regeringen rätt.

Här är alliansens nya skolförslag

1 Tioårig grundskola med skolstart vid sex års ålder. Förskoleklassen skulle bli den första av tio årskurser.

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet:

"Det är bra att verksamheten för våra sexåringar blir obligatorisk. Vi vet att de allra flesta går i förskoleklass i dag men de som står utanför är de barn som allra bäst behöver det. Men det är viktigt att vi behåller den speciella pedagogik vi har där i dag, lärande kombinerat med lek."

2 Obligatorisk sommarskola - de elever som saknar godkänt i något ämne för att bli behörig till gymnasiet ska ges möjlighet till sommarskola.

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet:

"Det viktiga är att insatserna sätts in så att det ger effekt, metoderna kan variera. Det svåraste är att motivera eleverna. Ett obligatorium riskerar att upplevas som ett straff."

3 Förlängd skolplikt för den som saknar behörighet till gymnasieskolan - upp till ett års förlängd skolplikt, alltså ett elfte år om grundskolan förlängs till ett tionde år.

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet:

"Att gå om i samma lokaler med yngre kamrater har enligt internationell forskning visat sig ge motsatt verkan men kan eleverna få fullgöra det de har kvar sedan grundskolan då har man möjlighet att behålla lusten."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.