TUMMEN NED. Fredrik Reinfeldt och alliansen har strösslat med satsningar, men siffrorna pekar trots det nedåt. Foto: Anna-Karin Nilsson
TUMMEN NED. Fredrik Reinfeldt och alliansen har strösslat med satsningar, men siffrorna pekar trots det nedåt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Alliansens fiasko - tre av fyra partier tappar

Publicerad

Väljarna gör tummen ned för alliansen och Fredrik Reinfeldts miljardsatsningar.

Det framgår i dag av höstens första väljarbarometer från Expressen/Demoskop - genomförd efter statsministerns sommartal och partiledarnas PR-resor genom landet.

Moderaterna backar 2,1 procentenheter och har nu stöd av 28,7 procent av väljarna - den sämsta siffran sedan april 2010.

Med en PR-turné genom landet - där miljarderna portioneras ut till unga och gamla, arbetslösa och anställda, små och stora företag - skulle alliansens ledare tvinga Socialdemokraternas Stefan Löfven att bekänna färg. Men strategin gick inte hem. Moderaterna har inte varit mindre sedan april 2010.

Partisekreteraren Kent Persson, som just nu befinner sig på demokraternas konvent i USA, ville i går inte svara på några frågor. Han skickade i stället en skriftlig kommentar:

"Just nu visar vi hur vi vill att Sverige ska klara framtidens utmaningar med a lliansregeringens budgetsatsningar. Vi investerar i infrastruktur, utbildning och företagande. Så skapas förutsättningar för att fler jobb kan skapas och full sysselsättning nås. Nu väntar vi på att Stefan Löfven och Socialdemokraterna ger besked, väljarna förtjänar att få veta vad innehållet i deras politik är."

Sämre än katastrofåret

Socialdemokraternas parti­ledare Stefan Löfven har inte heller någon anledning att jubla över resultatet i väljarbarometern.

Partiet backar 0,6 procent­enheter jämfört med mätningen i juli och har i dag stöd av 34,8 procent av väljarna. Det är sämre än valresultatet 2006, 35 procent, som betecknades som en katastrof - och som ledde till att dåvarande statsministern Göran Persson avgick redan på valnatten.

- Vi ska jobba vidare och presentera förslag på olika områden, nu närmast kommer ju budgetmotionen. Det är ett hårt arbete, det finns inga genvägar - bara arbetsvägar, säger Social­demokraternas partisekreterare Carin Jämtin i dag till Expressen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillsammans ett tydligt försprång mot alliansen, 49,6 procent mot 43,1 procent.

- Men till skillnad från några av mätningarna under våren når man inte egen majoritet, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Uppåt för Lööf

Vinnare i den nya väljarbarometern är Centerpartiet och Annie Lööf - som ökar med 1,6 procentenheter till 5,1 procent.

För tionde mätningen i rad hamnar Kristdemokraterna utanför riksdagen, nu med 3,0 procent av väljarstödet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag