Tobias Billström, gruppledare (M). Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNTobias Billström, gruppledare (M). Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström, gruppledare (M). Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESJustitieminister Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Alliansens nobb mot grundlagsändringen

Publicerad

Alliansen säger nej till regeringens förslag om mediegrundlagsändringar som gör det möjligt att förbjuda sökbara domssamlingar.

– Vi vill tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström (M). 

Justitieminister Morgan Johansson (S) är kritisk till Alliansens besked. 

– Lägger man minsta lilla tryck orkar de borgerliga inte längre stå upp, det är svagt tycker jag, säger han. 

Det var i december som regeringen la fram förslaget om ändrade mediegrundlagar som riksdagen ska rösta om i maj och sedan direkt efter valet i höst. 

Syftet är bland annat att få stopp på publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd. Det mest kända exemplet är Lexbase, som mot betalning erbjuder offentliga uppgifter från domstolar och myndigheter.

Alliansen säger nej 

Men nu säger alliansen nej till den del av förslaget som gör det möjligt att förbjuda sökbara domssamlingar och vill i stället tillsätta en utredning. 

Man vill i utredningen titta på avgränsningen av grundlagens tillämpningsområde.

– Moderaterna står inte längre bakom den del av förslaget som rör domsamlingarna. Alliansen som helhet är i stället överens om att tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

Han lyfter fram problemet i regeringens förslag där man gör skillnad på användare av databaserna. 

SD vill folkomrösta

– Vi lever i en tid då vi måste se till att värna integriteten i det offentliga samtalet så att människor har tillgång till information på lika villkor, säger Tobias Billström.

Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att man vill se en folkomröstning av mediegrundlagarna. Partiets menar att regeringens förslag riskerar att kategorisera seriösa och oseriösa medier. 

– Jag är glad över att vi lyckats påverka de övriga oppositionspartierna. Sverigedemokraterna var länge ensamma om att vara kritiska till förslaget om förändrade mediegrundlagar och jag välkomnar alliansens omsvängning, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar efter att alliansens besked stod klart. 

Johansson: "Svagt"

Justitieminister Morgan Johansson är kritisk till Alliansens vändning och pekar på att alla partier stod bakom i kommittén som utredde frågan.

– Har man kommit överens om grundlagsfrågor så håller man sig också till det. Vi har varit eniga under hela processen. Lägger man minsta lilla tryck orkar de borgerliga inte längre stå upp, det är svagt tycker jag. Nästa gång vi ska göra upp i grundlagsfrågor funderar jag på om jag kan lita på de borgerliga partierna, säger Morgan Johansson. 

Han menar att sakfrågan handlar om att se till att brottsoffer inte ska kunna hängas ut i databaser och att stärka enskilda personers integritet.

Ska förhindra uthängningar

Om kritiken som riktats mot förslaget gällande att det riskerar att inskränka yttrandefriheten svarar han: 

– Här drogs en noggrann gräns för att förhindra den här typen av uthängningar, så att vissa plattformar skulle kunna utvecklas till plattformar för häxjakt mot enskilda. Kom i håg att det inte bara handlar om de som döms för brott och brottsoffer, det kan handla om vittnen också. 

Regeringen saknar nu tillräcklig majoritet för att få grundlagsändringen igenom riksdagen. Justitiedepartementet kommer nu att utreda frågan vidare och därefter lämna besked hur man går vidare. 

 

LÄS MER: THOMAS MATTSSON: Grundlagsändringen blir en inskränkning av yttrandefriheten

 

Så tycker partierna

Liberalerna: 

– Det handlar om viktiga saker för oss Liberaler. Det är en balansgång mellan yttrandefrihet och den personliga integriteten. När man gör förändringar i den balansen måste man tänka igenom detta noga. Det finns flera punkter i regeringens förslag som väcker en del frågor i den allmänna debatten och i remissinstanser. Vi vill därför att man avstår från att fatta beslut och avslår detta i riksdagen, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen. 

 

Moderaterna:

– Moderaterna står inte längre bakom den del av förslaget som rör domsamlingarna. Alliansen som helhet är i stället överens om att tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

 

Kristdemokraterna:

– I regeringens proposition används bland annat formuleringen ”seriös, granskande journalistik”, vilket har fått en del att ställa frågan om olika slags journalistik ska värderas. Det är viktigt att lagstiftningen behandlar alla journalistiska aktörer lika. Även det behöver klarläggas, säger Andreas Carlson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.

 

Centerpartiet: 

– Lagförslaget innebär att databaser som vänder sig till professionella användare, t.ex. jurister, ska vara fortsatt tillåtna. Att på detta sätt göra skillnad mellan människor har uppfattats som orättvist. Det är en berättigad invändning, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen. 

 

Sverigedemokraterna: 

– Jag är glad över att vi lyckats påverka de övriga oppositionspartierna. Sverigedemokraterna var länge ensamma om att vara kritiska till förslaget om förändrade mediegrundlagar och jag välkomnar alliansens omsvängning, säger Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna. 

 

Socialdemokraterna: 

– Har man kommit överens om grundlagsfrågor så håller man sig också till det. Vi har varit eniga under hela processen. Lägger man minsta lilla tryck orkar de borgerliga inte längre stå upp, det är svagt tycker jag. Nästa gång vi ska göra upp i grundlagsfrågor funderar jag på om jag kan lita på dem. Vi kommer nu analysera frågan vidare i justitiedepartementet, sedan kommer jag att återkomma i frågan, säger justitieminister Morgan Johansson. 

 

Vänsterpartiet:

– Vänsterpartiet står bakom förslagen om ändrade mediegrundlagar. Vi har länge varit kritiska till privata register som innehåller känsliga personuppgifter, till exempel uppgifter om lagöverträdelser. De hot mot och kränkningar av den personliga integriteten som den här typen av register kan innebära är oacceptabla, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare Vänsterpartiet. 

 

Miljöpartiet: 

– Det ser ut som att förslaget inte har majoritet i riksdagen. Man ska komma ihåg att alla stod bakom den här utredningen. Grundenigheten finns nog kvar om att man behöver göra något. Om man behöver titta på detta en gång till tycker inte jag är så dramatiskt. det är bra om grundlagsändringar kan få ta tid, säger Agneta Börjesson, ledamot i konstitutionsutskottet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag