Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansens nobb mot grundlagsändringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobias Billström, gruppledare (M).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Alliansen säger nej till regeringens förslag om mediegrundlagsändringar som gör det möjligt att förbjuda sökbara domssamlingar.

– Vi vill tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström (M). 

Justitieminister Morgan Johansson (S) är kritisk till Alliansens besked. 

– Lägger man minsta lilla tryck orkar de borgerliga inte längre stå upp, det är svagt tycker jag, säger han. 

Det var i december som regeringen la fram förslaget om ändrade mediegrundlagar som riksdagen ska rösta om i maj och sedan direkt efter valet i höst. 

Syftet är bland annat att få stopp på publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd. Det mest kända exemplet är Lexbase, som mot betalning erbjuder offentliga uppgifter från domstolar och myndigheter.

Alliansen säger nej 

Men nu säger alliansen nej till den del av förslaget som gör det möjligt att förbjuda sökbara domssamlingar och vill i stället tillsätta en utredning. 

Man vill i utredningen titta på avgränsningen av grundlagens tillämpningsområde.

– Moderaterna står inte längre bakom den del av förslaget som rör domsamlingarna. Alliansen som helhet är i stället överens om att tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

Han lyfter fram problemet i regeringens förslag där man gör skillnad på användare av databaserna. 

SD vill folkomrösta

– Vi lever i en tid då vi måste se till att värna integriteten i det offentliga samtalet så att människor har tillgång till information på lika villkor, säger Tobias Billström.

Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att man vill se en folkomröstning av mediegrundlagarna. Partiets menar att regeringens förslag riskerar att kategorisera seriösa och oseriösa medier. 

– Jag är glad över att vi lyckats påverka de övriga oppositionspartierna. Sverigedemokraterna var länge ensamma om att vara kritiska till förslaget om förändrade mediegrundlagar och jag välkomnar alliansens omsvängning, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar efter att alliansens besked stod klart. 

Johansson: "Svagt"

Justitieminister Morgan Johansson är kritisk till Alliansens vändning och pekar på att alla partier stod bakom i kommittén som utredde frågan.

– Har man kommit överens om grundlagsfrågor så håller man sig också till det. Vi har varit eniga under hela processen. Lägger man minsta lilla tryck orkar de borgerliga inte längre stå upp, det är svagt tycker jag. Nästa gång vi ska göra upp i grundlagsfrågor funderar jag på om jag kan lita på de borgerliga partierna, säger Morgan Johansson. 

Han menar att sakfrågan handlar om att se till att brottsoffer inte ska kunna hängas ut i databaser och att stärka enskilda personers integritet.

Ska förhindra uthängningar

Om kritiken som riktats mot förslaget gällande att det riskerar att inskränka yttrandefriheten svarar han: 

– Här drogs en noggrann gräns för att förhindra den här typen av uthängningar, så att vissa plattformar skulle kunna utvecklas till plattformar för häxjakt mot enskilda. Kom i håg att det inte bara handlar om de som döms för brott och brottsoffer, det kan handla om vittnen också. 

Regeringen saknar nu tillräcklig majoritet för att få grundlagsändringen igenom riksdagen. Justitiedepartementet kommer nu att utreda frågan vidare och därefter lämna besked hur man går vidare. 


LÄS MER: THOMAS MATTSSON: Grundlagsändringen blir en inskränkning av yttrandefriheten


Så tycker partierna

Liberalerna: 

– Det handlar om viktiga saker för oss Liberaler. Det är en balansgång mellan yttrandefrihet och den personliga integriteten. När man gör förändringar i den balansen måste man tänka igenom detta noga. Det finns flera punkter i regeringens förslag som väcker en del frågor i den allmänna debatten och i remissinstanser. Vi vill därför att man avstår från att fatta beslut och avslår detta i riksdagen, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen. 


Moderaterna:

– Moderaterna står inte längre bakom den del av förslaget som rör domsamlingarna. Alliansen som helhet är i stället överens om att tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen.


Kristdemokraterna:

– I regeringens proposition används bland annat formuleringen ”seriös, granskande journalistik”, vilket har fått en del att ställa frågan om olika slags journalistik ska värderas. Det är viktigt att lagstiftningen behandlar alla journalistiska aktörer lika. Även det behöver klarläggas, säger Andreas Carlson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.


Centerpartiet: 

– Lagförslaget innebär att databaser som vänder sig till professionella användare, t.ex. jurister, ska vara fortsatt tillåtna. Att på detta sätt göra skillnad mellan människor har uppfattats som orättvist. Det är en berättigad invändning, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen. 


Sverigedemokraterna: 

– Jag är glad över att vi lyckats påverka de övriga oppositionspartierna. Sverigedemokraterna var länge ensamma om att vara kritiska till förslaget om förändrade mediegrundlagar och jag välkomnar alliansens omsvängning, säger Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna. 


Socialdemokraterna: 

– Har man kommit överens om grundlagsfrågor så håller man sig också till det. Vi har varit eniga under hela processen. Lägger man minsta lilla tryck orkar de borgerliga inte längre stå upp, det är svagt tycker jag. Nästa gång vi ska göra upp i grundlagsfrågor funderar jag på om jag kan lita på dem. Vi kommer nu analysera frågan vidare i justitiedepartementet, sedan kommer jag att återkomma i frågan, säger justitieminister Morgan Johansson. 


Vänsterpartiet:

– Vänsterpartiet står bakom förslagen om ändrade mediegrundlagar. Vi har länge varit kritiska till privata register som innehåller känsliga personuppgifter, till exempel uppgifter om lagöverträdelser. De hot mot och kränkningar av den personliga integriteten som den här typen av register kan innebära är oacceptabla, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare Vänsterpartiet. 


Miljöpartiet: 

– Det ser ut som att förslaget inte har majoritet i riksdagen. Man ska komma ihåg att alla stod bakom den här utredningen. Grundenigheten finns nog kvar om att man behöver göra något. Om man behöver titta på detta en gång till tycker inte jag är så dramatiskt. det är bra om grundlagsändringar kan få ta tid, säger Agneta Börjesson, ledamot i konstitutionsutskottet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.