Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Alliansen och SD körde över regeringen

Publicerad

Alliansen och Sverigedemokraterna körde över regeringen om klimatmålen.

EU-nämndens möte under eftermiddagen slutade i sänkt ambitionsnivå inför morgondagens toppmöte.

– Jag kan konstatera att alliansen och Sverigedemokraterna nu går tillsammans och sänker landets klimatambitioner, säger Stefan Löfven.

Regeringen får inte stöd för sin linje om klimatmålen. Ett rörigt möte i EU-nämnden slutade med att allianspartiernas med stöd av Sverigedemokraterna fällde S+MP.

– Jag är jättebesviken, säger EU-nämndens ordförande Carl Schlyter, MP.

Även vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt reagerar med besvikelse.

– Om det upprättas en allians mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som bromsar regeringens sig för låga ambitioner då ser det illa ut, säger han.

Han menar att det funnits oklarheter i regeringens position.

– Det har inte stärkt dem. Det är inte en god förhandlingsstrategi. Vi förstår att de måste kompromissa och återkoppla till EU-nämnden men att på förhand lägga ett bud som är lägre än det man vill uppnå försvagar ens förhandlingsposition och jag tror inte att det kommer ske igen, säger Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven fick flera frågor efteråt om sin förhandlingsstrategi.

– Jag kan konstatera att alliansen och Sverigedemokraterna nu går tillsammans och sänker landets klimatambitioner. Det är tråkigt men nu ett faktum, säger Stefan Löfven.

Statsministern avvisar att regeringen haft två linjer.

– Man måste ha en linje och ett mål för var man kan acceptera att landa när man pratar med de som ger mandatet, säger Löfven.

Hur ser du på att du gick ut offentligt med att regeringen är beredd att gå med på den lägre nivån. Var det bra?

– Det finns andra parametrar att förhandla om, som försörjningstryggheten till exempel. Det är inte bara det här som är viktigt i morgon, säger Stefan Löfven.

Även hos Miljöpartiet var besvikelsen stor efteråt.

– Nämnden ville inte ge signalen att Sverige är ett ledande klimatland som vill vara ambitiöst på det här området. Nu vill man försvaga svensk position och det är inte alls bra, säger Carl Schlyter, MP.

”Sjabbel från regeringens sida”

Förvirringen uppstod på mötet när ledamöterna inte kunde förstå vilket mål statsministern sökte mandat för att driva i Europeiska rådet.

Utrikesminister Margot Wallström har tidigare presenterat regeringens ingångsvärden för EU-nämnden som att utsläppsmålet ska vara en minskning med 50 procent, det enda av klimatmålen som är bindande på EU-nivå.

Regeringen vill också ha 40 procent förnybar energi och 30 procent energieffektivisering.

Det var ambitionen Stefan Löfven ville gå fram med på morgondagens EU-toppmöte.

Samtidigt sökte han mandat hos EU-nämnden för en lägsta acceptansnivå. Under mötets gång ändrade sig Sverigedemokraterna utefter hur de tolkade statsministerns olika bud, men slutade med att ställa sig bakom alliansens avvikande förslag.

– Jag är van vid att man i EU-förhandlingar måste kompromissa. Jag har inte normalt gjort så att man i förväg sagt exakt var gränsen går för en överenskommelse, säger Carl Schlyter, MP.

– Det kan vara bra att kommunicera att det här är vad vi vill, men att vi har flexibilitet. Sen kan vi framtiden diskutera om vi ska sätta siffror på det. Vi kan ta med oss nästa gång att det kanske är bättre att bara säga att vi är villiga att kompromissa, säger Schlyter.

Moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg håller inte med om att alliansens förslag har lägre ambitionsnivå.

– Det är en linje som är mer ambitiös än kommissionens förslag. Vi vill ha möjlighet att gå vidare med 10 procent ytterligare utsläppsminskningar genom kostnadseffektiva åtgärder i andra länder. Nu var ju regeringen tydlig med att de kommer lägga sig platt för kommissionens förslag om 40 procent, säger Johan Hultberg.

Han riktar stark kritik mot regeringens hantering av frågan om klimatmål.

– Dagens EU-nämnd var finalen på två veckors sjabbel från regeringens sida. Det har varit olika besked beroende på vilken minister som framfört dem. Och beskeden har varit olika i EU-nämnden och i miljö- och jordbruksutskottet. De har drivit två linjer där man har någon form av önskelista som man inte verkar ha ambition att driva, säger Johan Hultberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag