Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

"Alliansen måste visa att de inte står och stampar"

Publicerad

Regeringen ligger lågt och presenterar få skarpa förslag i vårpropositionen. Samtidigt faller opinionssiffrorna fritt.

- Alliansen måste göra en kraftansträngning och visa att den inte står och stampar, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till Expressen.se.

Finansminister Anders Borg har agerat domare i vad han själv beskriver som en "dragkamp" mellan att hålla igen och stimulera ekonomin. Just nu vinner strategin om ett lågt resursutnyttjande, eftersom "nedåtriskerna" fortfarande dominerar. Jenny Madestam är inte förvånad över vägvalet.

- Det är de signalerna Anders Borg har skickat hela tiden.

Är det smart att ligga lågt?

- Både och. Skapa förslag lär väl förmodligen komma närmre valet och dit är det två år kvar. Ska man komma med skarpa förslag för att vinna väljare kan det nog vara strategiskt korrekt att avvakta. Jag skulle vilja hävda att det inte är någon ko på isen än, säger Jenny Madestam.

Samtidigt betonar hon att det kan vara farligt att vara alltför passiv och att bara hänvisa till osäkerheten i den internationella ekonomin.

- Sverige går bra, bättre än de flesta andra länder och då är det naturligtvis så att väljarna kan ställa krav. Inte minst när flera experter och forskare bekräftar att det kan vara sunt för ekonomin att spendera mera. Alliansen måste göra en kraftansträngning och visa att de inte står och stampar, säger hon.

Måste visa "krafttag"

Två färska opinionsmätningar visar klar fördel till Socialdemokraterna med Stefan Löfven som ny ledare. För att vända den negativa trenden måste alliansen förr eller senare komma med nya idéer, enligt Madestam.

- Den viktiga frågan för svenskar är sysselsättning. Det handlar om att visa krafttag på att man vill ta till åtgärder för att minska arbetslösheten och skapa fler jobb. Men även om man kommer med nya förslag kanske väljarna inte riktigt ser dem för att man tröttnar på vem som framför idéerna. Det är en risk. Men det är inte val idag. Väljarna är väldigt snabbrörliga och otrogna och mycket kan hända på kort tid.

I kväll kommer Anders Borg och Socialdemokraternas skuggfinansminister Magdalena Andersson att mötas i en duell i SVT:s "Aktuellt".

Vem har mest att vinna på den här debatten?

- Jag skulle vilja hävda att det är ett tillfälle för Magdalena Andersson att visa upp sig för de svenska väljarna och visa socialdemokratin att man har valt en god utmanare till Anders Borg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag