Alliansen lämnar pensionsmöte

Lars-Arne Staxäng (M).

Alliansen lämnade i dag pensionsgruppens möte i protest mot att MP bjudits in.

– Man har tillsatt ett nytt parti utan att förankra det i pensionsgruppen. Det är helt unikt, säger Lars-Arne Staxäng (M).

Allianspartierna hotade under onsdagen med att lämna mötet om S tog med sig regeringspartnern MP till mötet. Strax efter att mötet inletts gjorde partierna verklighet av sitt hot och lämnade mötet i protest mot att MP fick delta.

– Vi har sagt mycket tydligt att ingår Miljöpartiet så kommer vi att lämna mötet, säger Lars-Arne Staxäng (M).

Den så kallade pensionsgruppen består av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna och har funnits i omkring 20 år.

Men efter att Socialdemokraterna aviserat att man bjudit in regeringspartnern Miljöpartiet till dagens möte sparkade allianspartierna bakut.

Lyssnade på ministern

Allianspartierna stannade på mötet för att lyssna till socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) och ifrågasatte att MP fick delta. När det stod klart att MP skulle få delta i mötet lämnade de borgerliga partierna mötet.

Man anser att S borde ha förankrat beslutet med de andra partierna men alliansen är också starkt kritisk till MP:s hållning i pensionsfrågorna.

– Det stabila pensionssystem vi har bygger på att vi har tillväxt och att man ska jobba mer, säger Solveig Zander (C) och menar att MP inte står bakom den förutsättningen.

– Dessutom handlar det här om att den regering vi har nu är okunnig i hur pensionsgruppen fungerar. Den fungerar på ett helt annat sätt än någon annan grupp. Då måste man förstå att det handlar om en gemensam överenskommelse och det har inte ministern förstått, säger Zander och menar att ministern måste komma med ett förslag på en kompromiss.

Slår tillbaka

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) slår tillbaka mot kritiken.

– Jag har varit otroligt tydlig mot våra borgerliga kolleger om att vi inte har någon annan ambition än att samverka över blockgränserna, säger hon och menar att allianspartierna hängt upp sig på en formfråga.

– Det jag kommer att göra nu är jag troligtvis kommer att försöka samtala med de borgerliga kollegerna om ett fortsatt samarbete, säger hon.

Strandhäll betonar att hon vill ha en bred pensionsöverenskommelse.

– Ju bredare stöd den kan ha i Sveriges riksdag, desto bättre är det för Sveriges pensionärer, säger hon.

– Vi tycker därför att det är väldigt positivt att Miljöpartiet, som är en del av Sveriges regering, ingår i Pensionsgruppen, säger hon.

Bred överenskommelse

Miljöpartistiske finansmarknadsministern Per Bolund vill även han se en bred överenskommelse och öppnar för en dialog med allianspartierna:

– Vi är beredda på att föra samtal och en dialog i de här frågorna. Jag hoppas att de borgerliga partierna hör av sig om de har frågetecken kring de här frågorna, säger han.

– Jag tror att alla, både dagens pensionärer och framtidens, ser ett värde i att ha en så bred förankring som möjligt kring pensionssystemet. Ju fler partier som ställer sig bakom principerna och bidrar till att skapa ett tryggare och bättre pensionssystem desto bättre är det för pensionärerna, säger han.

Miljöpartiets hållning i tillväxtfrågor är en av anledningarna till att alliansen lämnade mötet. Bolund vänder sig mot kritiken om att MP är motståndare till att folk ska arbeta mer.

– Det stämmer inte. Vi vill ju ha fler arbetade timmar i samhället i stället för att människor är fast i arbetslöshet. Det skapar en större trygghet för pensionssystemet. Sen vill vi också ha en ekonomisk utveckling men det måste vara en utveckling som gör att vi har en planet att gå i pension på i framtiden, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.