Alliansen knappar in - blocken närmar sig varandra

Publicerad
Uppdaterad
Nu skiljer det bara 2,8 procentenheter mellan blocken. I februarimätningen från Expressen och Demoskop minskar gapet mellan blocken med 6,6 procentenheter. - Förra mätningen var ett lågvattenmärke för alliansen. Från den positionen kunde man i princip bara röra sig uppåt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
Förra månaden låg alliansen under med 9,4 procentenheter i väljarbarometern från Expressen och Demoskop. I februarimätningen minskar gapet till 2,8 procentenheter. Ställningen är nu 49,0 mot 46,2. Anders Lindholm förklarar hur resultatet kan förändras så mycket på en månad.
- Betänk att det räcker med att 3,3 procentenheter förflyttar sig från det rödgröna till det blå laget. Att det sker just nu är inte heller så förvånande. Förra mätningen var ett lågvattenmärke för alliansen, efter kritik kring sjukförsäkringar, pensioner och Saab. Från den positionen kunde man i princip bara röra sig uppåt, säger han.

V ökar rejält

Moderaterna går framåt med 2,5 procentenheter - till 29,9 procent.
- Detta återspeglar att vi har fått ett läge i den politiska debatten där två alternativ alltmer står emot varandra, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare.
Men den största ökningen står Vänsterpartiet för, som går från 3,8 procent till 6,2.
- Jag tror att det här är en tendens som kommer att visa sig bli en trend så småningom, säger partiledaren Lars Ohly. Förra helgens debatt i SVT:s "Agenda" var lyckad för alliansen. Nu minskar gapet mellan blocken med 6,6 procentenheter. Foto: Olle Sporrong
Anders Lindholm tror att vänsterledarens insats i partiledardebatten i SVT:s "Agenda" kan vara en del av förklaringen.
- Ohly fick stort utrymme och hanterade möjligen partiledardebatten bättre än de övriga två, säger han.
MP tappar mest av alla, och går från 10,3 till 7,6. SD hamnar utanför riksdagen med 3,8 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag