Alliansen vill fälla tre nya minstrar. Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTU STELLA PICTURESAlliansen vill fälla tre nya minstrar. Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTU STELLA PICTURES
Alliansen vill fälla tre nya minstrar. Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTU STELLA PICTURES
Finansmarknadsminister Per Bolund med finansminister Magdalena Andersson. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFinansmarknadsminister Per Bolund med finansminister Magdalena Andersson. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Per Bolund med finansminister Magdalena Andersson. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNNäringsminister Mikael Damberg. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNInfrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen hotar att fälla nya ministrar

Publicerad

Ytterligare tre ministrar kan bli föremål för en misstroendeförklaring i höst.

Detta om regeringen inte drar tillbaka sina planerade skattehöjningar. 

Det förklarar Liberalernas ledare Jan Björklund för Di

Det var för två månader sedan som alliansen kom förklarade att den är beredd att väcka misstroende mot enskilda statsråd – om inte tre planerade skattehöjningar återkallas. 

Efter det har alliansen sett till att avsätta två andra ministrar i Stefan Löfvens regering. 

Ännu en, försvarsminister Peter Hultqvist, kan petas när riksdagen öppnar om några veckor.

Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Påverkar inte

Alliansledarna gör nu klart att skandalen i Transportstyrelsen inte påverkar hotet om ytterligare misstroendeförklaringar kopplat till budgeten.

– Det är två helt olika processer”, säger Jan Björklund (L) till Di.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra slår fast att ”det är hög tid att regeringen inser att den inte har någon majoritet bakom sig”.

– Regeringen ansvarar inför riksdagen och de måste lägga en budget som i sin helhet kan accepteras av riksdagen. Vi menar allvar med att hoten mot jobb och tillväxt måste bort”, förklarar Kinberg Batra för Di.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTURES

Flera skattehöjningar utpekade

De skattehöjningar som alliansen har pekat ut är de nya 3:12-reglerna, som innebär höjda skatter för många av landets fåmansbolag, höjningen av marginalskatten och den nya flygskatten.

De tre ministrarna alliansen pekar ut är finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mikael Damberg (S) på näringsdepartementet och den nyutnämnda infrastrukturministern Tomas Eneroth (S).

Per Bolund.Foto: OLLE SPORRONG

Enligt vad Di erfar har Magdalena Anderson ännu inte bestämt sig för hur hon ska agera. 

De oväntat höga tillväxtsiffrorna som kom under sommaren gör det rent pengamässiga behovet av de tre skattehöjningarna mindre jämfört med i våras.

Det är dock enligt Di:s källor ändå fullt tänkbart att regeringen går emot alliansen och håller fast vid alla tre förslagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag