Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen enig om kärnkraften

Göran Hägglund, Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson.
Foto: SCANPIX
De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken, erfar TT. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs.

Hur tycker du att Sverige ska göra med kärnkraften?

Borgerliga riksdagsledamöter fick information om uppgörelsen tidigt i morse. Den ska presenteras vid en presskonferens under förmiddagen.
Uppgörelsen innebär att nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. Uppgörelsen innebär också en storsatsning på vindkraft. Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för att bygga ut vindkraften. I paketet ingår också satsningar på energieffektivisering och på förnybara energislag.
Den bedömning som görs är att det inte finns fyra borgerliga ledamöter som kommer att rösta emot, vilket innebär att förslaget kommer att gå igenom riksdagen även om det inte går att få med socialdemokraterna på en blocköverskridande uppgörelse.


Kristdemokraterna svängde

Kärnkraften har i årtionden varit en symbol för borgerlig splittring. Motståndet mot kärnkraften har varit starkt i Centerpartiet, som stod på avvecklingssidan i Linje 3 i samband med folkomröstningen om kärnkraft 1980.
Men för två år sedan antydde Centern att partiet kunde vara på väg mot en omsvängning i kärnkraftsfrågan. Tidigare har det hetat att Centern vill fasa ut kärnkraften i "balanserad takt". Men i mars 2007 uteslöt Centerledaren Maud Olofsson inte att det kan byggas kärnkraftverk i Sverige efter 2010 – något som tidigare varit otänkbart inom Centern.
Samtidigt har inför Centerstämman i maj fler röster höjts i de egna leden för att partiet inte längre ska verka för en utfasning av kärnkraften.
Och sedan Kristdemokraterna i förra veckan svängt och krävt att förbudet mot nya kärnkraftverk ska upphävas, och att gamla reaktorer som skrotas ska ersättas av nya, ökade trycket på Centerpartiet, som nu anslutit sig till övriga alliansens kärnkraftslinje.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.