Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansen enade
om 2 000 poliser

Under torsdagsmorgonen presenterade de fyra alliansledarna sina nya gemensamma förslag i samband med en rundvandring i Husby. Foto: OLLE SPORRONG
Under torsdagsmorgonen presenterade de fyra alliansledarna sina nya gemensamma förslag i samband med en rundvandring i Husby. Foto: OLLE SPORRONG
Under torsdagsmorgonen presenterade de fyra alliansledarna sina nya gemensamma förslag i samband med en rundvandring i Husby. Foto: OLLE SPORRONG

Alliansen vill ta krafttag mot stenkastningen mot blåljuspersonal i utsatta områden.

Under torsdagsmorgonen presenterade de fyra alliansledarna sina nya gemensamma förslag i samband med en rundvandring i Husby.

Bland annat föreslår man 2 000 nya poliser i utanförskapsområdena samt ett återinförande av beredskapspolisen.

Det var vid 09.30 på torsdagsmorgonen som de fyra alliansledarna besökte Stockholmsförorten Husby, med ett stort pressuppbåd i släptåg.

De fyra allianledarna Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Annie Lööf och Anna Kinberg Batra fick en rundvandring där de guidades av lokala poliser som berättade om den rådande arbetssituationen.

Efter rundvandringen avslöjade den gemensamma alliansen nya politiska förslag för att lösa de problem som blåljuspersonal i vissa områden drabbas av.

– Det här är ett av de områden där tryggheten inte är tillräckligt närvarande och det vill vi ändra på. Det är därför vi är här, vi fyra tillsammans, säger Anna Kinberg Batra (M).

Förslaget: 2 000 poliser till förorten

En enad front i alliansen föreslår nu 2 000 nya poliser till utanförskapsområdena. Tidsramen för förslaget är att poliserna ska komma ut på gatorna fram till 2020.

– Det tar tid att utbilda poliser, säger Anna Kinberg Batra.

I flera fall den senaste tiden har ambulans och räddningstjänst inte kunnat nå larmplatsen, eftersom de blivit blockerade. Nu vill alliansen se att hindrande av utryckning kriminaliseras och föreslår samtidigt införande av brottsrubriceringen ”våld mot alarmeringstjänstpersonal".

– Det som sker i några av våra förorter är helt oacceptabelt, säger Jan Björklund (L).

– Till att börja med är det en omfattande droghandel som pågår. För att skydda den droghandeln vill man inte ha polis och andra myndigheter här och det är därför vi har sett stenkastning mot myndighetspersonal.

Beredskapspolisen kan återinföras

Ett steg är att se över om det är tid att återinföra den så kallade beredskapspolisen, som sedan tidigare är avvecklad. En sådan enhet skulle bestå av ett par tusen personer som tidigare har varit poliser, militärpoliser eller som fått en kortare polisutbildning.

En passande uppgift för beredskapspolisen hade varit att utföra gränskontrollerna vid Öresund, för att frigöra resurser som i stället kan användas i utanförskapsområdena, berättar Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– I längden är det ett ganska ekonomiskt sätt att förstärka polisen, säger Jan Björklund.

Ebba Busch Thor (KD) berättade samtidigt att alliansen vill tillföra 100 miljoner kronor årligen för att anställa fler civila inom polisen för att axla mer administrativa roller.

"När det brinner ska poliser inte bemanna receptionen"

– När det brinner som områden i Husby eller andra bostadsområden i Husby, då kan vi inte ha duktiga poliser som bemannar receptioner i stället för att vara ute på fältet, säger Busch Thor.

Alliansen vill skilja på brotten hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman, som i dag ligger i samma brottsparagraf. I stället vill man se separata paragrafer, där våld mot tjänsteman ger minst sex månader i fängelse.

Partiledarnas rundvandring i Husby gick lugnt till. Det var först när kvartetten var på väg att lämna Husby centrum, tillsammans med ett polisuppbåd, som en grupp yngre män uttryckte sitt missnöje över att politikerna befann sig på platsen.

– Ni är sådana hycklare! Kom hit i kväll i stället när det sitter 12-åringar och röker hasch här! skrek en maskerad man till politikerna.

LÄS MER: Hårdare straff för våld mot blåljuspersonal

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!