Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansen drar ifrån i nya mätningen

Alliansen som helhet går framåt – men Moderaterna och Kristdemokraterna backar. Foto: Gunnar Ask
Åsa Romsons och Stefan Löfvens regering har uppförsbacke. Foto: Suvad Mrkonjic

För andra månaden i rad ökar Socialdemokraterna, samtidigt som Moderaterna backar, enligt TV4/Novus väljarbarometer för april. Samtidigt är alliansen mer populärt än regeringen – men det är fortfarande tätt.

Sverigedemokraterna backar efter förra månadens uppgång och ett krisande MP tappade röster.

Väljarnas röster i april

Novus har för den här mätningen intervjuat 4002 personer per telefon under tiden 21 mars-17 april 2016. Andelen osäkra väljare är 9,7 procent.

M 24,0 (-0,2)

L 5,8 (+0,5)

C 6,8 (+0,6)

KD 3,1 (-0,3)

S 26,0 (+1,1)

V 7,1 (-0,5)

MP 5,6 (-0,6)

SD 18,9 (-1,0)

FI 1,9 (+0,4)

Annat 0,8 (+/-0)

M+L+C+KD 39,7 (+0,6)

S+V+MP 38,7 (+/-0)

Undersökningen genomförs av Novus på uppdrag av TV4.

Det är extremt tätt mellan alliansen och regeringen – men alliansen vinner med ynka en procentenhet. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att öka och är för andra månaden i rad Sveriges största parti bland väljarna.

Det är dessutom det högsta stödet för S sedan oktober förra året. Partiet får nu stöd från 26 procent av väljarna, en uppgång på 1,1 procentenheter sedan mätningen i mars.

Stödet för Socialdemokraterna ökar främst hos kvinnor, men även något i den yngsta åldersgruppen 18-29 år och bland pensionärer. Det är soffväljarna som har kommit tillbaka till partiet men de snor även väljare från Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Men samtidigt som Socialdemokraterna går framåt backar regeringskollegan Miljöpartiet och stödpartiet Vänsterpartiet tillsammans med lika mycket, vilket innebär att det rödgröna blocket står stilla på 38,7 procent. MP, som har fått stor uppmärksamhet den senaste veckan efter Mehmet Kaplans avgång och den uppmärksammade icke-handskakningen av Yasri Khan, backar med 0,6 procentenheter och landar på 5,6 procent. Mätningen avslutades dock den 17 april – dagen innan Kaplan avgick.

Miljöpartiet delade i går ett krisbrev på sin hemsida om hur de återigen skulle jobba upp sitt förtroende.

"Det har uppstått tvivel kring våra värderingar, och då är det viktigt att vi är tydliga om vilket slags parti Miljöpartiet är", stod det i brevet.

Uppåt för Centern och Liberalerna

Alliansen tillsammans ökar med 0,6 procentenheter. Där är det Centern och Liberalerna som står för de stigande siffrorna, med 0,6 och 0,5 procentenheter. Liberalernas 5,8 procent är bättre än resultatet i valet 2014. Även Centerpartiets 6,8 procent är bättre än valresultatet.

Kristdemokraternas kräftgång fortsätter

Moderaternas nedgång är marginell, på 0,2 procentenheter och Kristdemokraterna backar med 0,3 procentenheter. För ett par veckor sedan kunde Expressen berätta om att partiledaren Ebba Busch Thor blivit överkörd av övriga alliansledare när hon argumenterade för att fälla statsminister Stefan Löfven redan i vår.

– Vi behöver vara fler som tar över makten, sa Ebba Busch Thor då.

Men nu ligger KD nästan en hel procentenhet under riskdagsspärren på 3,1 procent. Det är det lägsta uppmätta stödet i Novus mätningar sedan i maj 2013 och den nionde mätningen i rad som partiet hamnar under fyraprocentspärren.

Det största tappet i mätningen står Sverigedemokraterna som går ner med 1 procentenhet till 18,9 procent.

Samtliga förändringar ligger inom felmarginalen.