Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson/TtMorgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson/Tt
Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson/Tt
Johan Forssell. Foto: Cornelia NordströmJohan Forssell. Foto: Cornelia Nordström
Johan Forssell. Foto: Cornelia Nordström

"Alliansen är redo att regera när så krävs"

Publicerad

Allianspartierna klarar inte att enas om migrationspolitiken – det visar att de inte kan bilda en regering.

Det sa migrationsminister Morgon Johansson på onsdagen.

– Alliansen är redo att regera. När så krävs, kommer vi att presentera en gemensam politik, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson.

Alliansen kan inte regera, främst för att den inte har en gemensam migrationspolitik.

Den kritiken levererade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Expressen på onsdagen.

– Ska man regera i det här läget, i situationen som vi är i nu, då måste man börja med att ha en enighet kring flyktingfrågan och det har de inte nu. Det är snarare tvärtom. Vi har Centerpartiet på ena sidan, med en nyliberal politik som handlar om att gränserna ska vara öppna och när du kommer hit får du klara dig själv. Sen har vi Moderaterna på andra sidan som vill stänga gränsen för nya asylansökningar, säger Morgan Johansson.

"Regeringen är nervös"

Nu svarar Johan Forssell, riksdagsledamot och Moderaternas talesperson i migrationsfrågor, på kritikattacken.

– Det var verkligen ett angrepp. När jag läste det ländes det som att regeringen är nervös, och det kan man förstå när man ser förtroendesiffrorna. Jag tror att det främst är påverkat av flyktingkrisen. Om regeringen hade lyssnat till alliansen tidigare, hade det inte behövt bli så illa, säger Forssell.

Men hur är det med enigheten i migrationspolitiken?

– Alliansens har styrt Sverige i åtta år, och jag tror att väljarna känner sig trygga med att vi kommer överens om så krävs. Vi kan enas. Också om migrationspolitiken, säger Johan Forssell.

– Är det någon gång som partier kan utvecklas i sina egna spår, så är det efter ett val där man förlorat regeringsmakten.

"Hur SD röstar är upp till dem"

C-ledaren Annie Lööf har tydligt markerat att det inte är önskvärt att fälla regeringen – till exempel genom att lägga fram ett gemensamt budgetförslag – om detta kräver SD:s stöd. Så starkt avstånd vill inte Johan Forssell markera.

– Jag tycker i grund och botten att Sverigedemokraterna får svara för sig själva. Vi presenterar vår politik som vi tycker är rätt. Hur de väljer att rösta är upp till dem.

Tycker du att ni ska lägga fram en gemensam budget?

– Vi ger gemensamt besked om det där. Vi har sagt senast 2018. Jag kan inte säga mer än så, säger Johan Forssell.

Morgan Johansson säger också att han inte kan utesluta att alliansen "ställer till med regeringskris".

– Det som ligger närmre till hands är att regeringen håller på att ställa till en kris själv. På flera områden, replikerar Johan Forssell.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag