OHLYS VAPEN. För att svara på alliansens angrep angrepp på Vänsterpartiet som de rödgrönas svaga länk tar partiledaren Lars Ohly till ett eget knep - att skratta och le. Foto: Cornelia Nordström
OHLYS VAPEN. För att svara på alliansens angrep angrepp på Vänsterpartiet som de rödgrönas svaga länk tar partiledaren Lars Ohly till ett eget knep - att skratta och le. Foto: Cornelia Nordström

Alliansen angriper Ohly - som svarar med ett leende

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterpartiets Lars Ohly ska sänka de rödgröna.
Alliansen strategi inför morgondagens partiledardebatt är att angripa de rödgröna genom V-ledaren, visar Expressens kartläggning.
Ohlys svar: ett leende.
Valåret har rivstartat med en partiledardebatt i riksdagen och två dueller mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt på två veckor. I morgon kommer det stora slaget när partiledarna möts på bästa sändningstid i SVT.
De rödgröna träffas ett par timmar före debatten på Sahlins rum i riksdagshuset, och alliansen ska också mötas för att finslipa sin gemensamma taktik.
Klart redan nu är vilka budskap som är viktigast att få fram - men också hur man attackerar motståndaren på bästa sätt.

De rödgrönas svaga länk

Inom alliansen ser man Vänsterpartiet som de rödgrönas svagaste länk.
- Man ger sig inte på de som kan tänkas rösta på Vänsterpartiet utan lyfter fram partiets roll i det rödgröna samarbetet - för att skjuta sönder förtroendet för sossarna och Miljöpartiet, säger en företrädare för alliansen.
Syftet är att visa på splittring inom de rödgröna men också skapa tvivel om den ekonomiska politiken med Ohly i regeringen.
Som svar har V-ledaren Lars Ohly fått ett tydligt råd från sin stab: var positiv, optimistisk - och se glad ut. Bland alla leenden ska han också föra fram partiets mål att skapa "världens bästa välfärd" - utan vinstintressen.
Ohly ska få stöd av Sahlin som ska angripa alliansen för att den lovade fler jobb och färre i utanförskap, men att det blivit tvärtom.
I partierna ser man debatten som mycket viktig, trots att det är långt kvar till valet. Nya opinionssiffror från Synovate visade i går att gapet mellan blocken krympt betydligt - nu skiljer bara 2,9 procentenheter.

FOTNOT: Debatten sänds i "Agenda" i SVT2 kl 20.00 i morgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag