Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Alliansbråk efter center-ras

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartiets rekordlåga opinionssiffror skapar osämja i alliansen. Nu kräver Centerfolket att statsministern släpper fram småpartierna. - Vi får ta det negativa ansvaret. Fredrik Reinfeldt får synas i de positiva sammanhangen, säger Raymond Pettersson, Centerpartiets distriktsordförande i Jönköping.
Medan Maud Olofsson semestrar i Sydafrika, har partiet problem på hemmaplan. I Demoskops väljarbarometer för januari stannar Centern på urusla 3,1 procent. Expressen har pratat med ledarna för 17 av Centerpartiets 27 partidistrikt. De flesta ser höstens stormar runt statliga bolag och bilindustrin som en viktig orsak till opinionskrisen.
- Det är Maud Olofsson som har fått ta smällarna med Vattenfall och Saab och allt. Fredrik Reinfeldt har inte behövt agera, eftersom han har varit ordförande i EU. Han måste bli bättre på att backa upp sina ministrar, säger Karin Ånöstam i Gävleborg.
Åtskilliga är frustrerade över att det bara är Miljöpartiet som gynnas opinionsmässigt av det ökade miljöintresset. Även klimatmötet blev en besvikelse - både resultatmässigt och rapporteringen.
- Andreas Carlgren hade jobbat i flera år med förberedelserna inför Köpenhamnskonferensen. Jag hade föreställt mig att han skulle vara med i tidningarna på stor bild varje dag. Men det blev statsministern som fick uppmärksamheten, säger Raymond Pettersson, distriktsordförande i Jönköping.

Hårdare profilering

Nu vill partifolket se en hårdare profilering i hjärtefrågorna: Jobb, företagande och miljö.
- För alliansens skull måste vi börja tänka på oss själva. Vi måste dra fram Centerpartiets förslag snarare än regeringen, säger Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag