Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allergivänlig - men dyr som katten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är "Skrållan" - den allergifria katten av rasen siberisk katt.
Foto: KATRIN

Här är katten som pälsallergikerna köar för att köpa.

Sibirisk katt påstås sakna det protein som framkallar snuva.

Men den är dyr som bara katten.

Sibiriska katten har allt det som "vanliga katter" har, inklusive gott om päls. – Jag var överlycklig när jag hittade rasen, säger Monica Byström, kattägare och allergiker. Andra kattallergiker är välkomna hem till henne för att testa om de får några symptom. Åtta liknande "testhem" finns runtom i landet.

"Inte helt allergifri"

 De första sibiriska katterna kom till Sverige för fyra år sedan. Enligt uppfödaren och ordföranden för Sällskapet sibirisk katt, Katrin Lundgren, finns i dag mellan 200 och 300 stycken. Och väntelistorna är långa. – I min senaste kull blev alla ungar paxade på en dag, säger hon. Den som till slut blir erbjuden att köpa får vara beredd att betala. Ett fint exemplar kostar uppemot 10 000 kronor. Uppfödarna tror att allergivänligheten beror på att sibiriska katter saknar proteinet Feline F1. Men Allergiförbundets ombudsman Carina Hååg är skeptisk: – Mig veterligt finns inga helt allergifria katter. Ett vetenskapligt råd är att pälsallergiker inte ska ha pälsdjur eftersom det kan förvärra besvären, säger hon.

FAKTA

SIBIRISK KATT
Utseende: Tjock, vattenavstötande päls och lång yvig svans.
Vikt: Mellan fem och åtta kilo.
Hannarna är mycket större än honorna.
Temperament: Sällskaplig och lite busig.
Gillar att vara där människan är.
Ursprung: Korsning mellan sibiriska bondkatter och vildkatter.
Sibiriska katten har varit åtskild från europeiska katter och har utvecklats i en hård miljö, vilket gjort dem mentalt och fysiskt starka.
Källa: www.
sibiriskkatt.
nu

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.