Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allergisäsongen är här – även för djuren

Hundar, katter och hästar kan också drabbas av pollenallergi. Men det finns hjälp även för de fyrbenta.

Det är inte bara vi människor som kliar och snörvlar nu under pollensäsongen. Hundar, katter och hästar kan också drabbas av pollenallergi. Men det finns hjälp även för de fyrbenta.

- Allergi är en vanlig sjukdom hos husdjur. Hos hundar i högre grad än för katter och hästar, fast det förekommer hos dem också, säger Kerstin Bergvall, veterinär och forskare inom just djurallergier vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Allergierna hos djur har ökat, berättar hon. Allra vanligast är allergi mot kvalster, men pollen ställer också till trubbel för många.

- Djuren delar miljö med oss och lever väldigt likt oss. Teorierna om varför allergier uppkommer är desamma som för människor. Man tror ju att immunförsvaret behöver gå i skola och lära sig skilja på ont och gott väldigt tidigt i livet, genom att utsättas för olika sorters bakterier. Men här i väst sker inte det, säger Kerstin Bergvall.

Fast det finns god hjälp att få, även för djuren.

- Allergi hos djur påverkar livskvaliteten hos djuret, och även för ägarna, väldigt mycket. Den behöver behandlas för att hejda förloppet. Och den går att medicinera, ofta räcker det med antihistamin och kortison. Så finns också andra behandlingar som att vaccinera bort allergin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.