Allan Widman stöttar kritiken mot försvaret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förre försvarsministern Mikael Odenbergs (M) sylvassa kritik mot regeringens försvarspolitik har delat alliansen. Nu får han stöd av Folkpartiets Allan Widman (bilden).
Foto: Roger Vikström

Förre försvarsministern Mikael Odenbergs (M) sylvassa kritik mot regeringens försvarspolitik har delat alliansen.

Samtidigt som försvarsministern Karin Enström (M) slår ifrån sig uttalandet, får han stöd från Folkpartiets Allan Widman.

– Helheten fortsätter tyvärr att nedgå, säger partiets försvarspolitiska talesperson.

Det var i måndagens Dagens Industri som Mikael Odenberg röt till.

Han menade att bilden som målas av bland andra försvarsministern Karin Enström, om att den svenska försvarskapaciteten inte är i kris utan har förstärkts sedan 2006, är långt ifrån sanningen.

– Det är en lätt skönmålning. Den är naturlig från en statsminister åtta månader före ett val, men fråga Riksrevisionen vad de säger om det svenska försvaret. Vi får ut väldigt lite för de 40 miljarder kronor som vi lägger in”, säger han till DI.

Odenberg fortsätter genom att säga att regeringen skjuter problemen framför sig och ratar besparingarna som gjorts.

Och flera tunga försvarsnamn ställde sig direkt bakom kritiken.

– Det är skrattretande när försvarsministern säger att vi har ett bra försvar, detta är inte sant. Jag är besviken och bekymrad när jag hör henne och Fredrik Reinfeldt, säger den tidigare försvarsministern Anders Björck.

"Svårt att utkräva ansvar"

I onsdagens Dagens Industri uttrycker även Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson och Folkpartiets Allan Widman stöd till Odenberg.

– Hans kritik var att helheten av det svenska försvaret inte har blivit bättre och det gäller inte bara sedan 2006, utan under lång tid. Helheten fortsätter tyvärr att nedgå, utvecklar Allan Widman till Expressen.se.

Varför är det så här?

– Jag tror att det finns flera orsaker. Och jag upplever att det viktigaste är att man inte har brytt sig om försvaret. Det är inte att man inte har satsat pengar, det satsas en hel del pengar. Men jag får känslan att man från politiskt håll inte har velat styra försvaret och ställa krav på försvaret. Då är det svårt att utkräva ansvar när myndigheten inte fungerar som den ska.

– Om riksdag och regering aktivt vill aktivt styra det svenska försvaret, så har vi den möjligheten. Men jag tycker att det har brustit i just kravställningen.

"Varför blev det inte som utlovat"

Ett exempel på brister i kravställningen menar Allan Widman är att en insatsorganisation skulle ha inrättats 2014, men som nu har skjutits upp till 2023. I Dagens Industri menar han att det är nödvändigt att försvarsministern och statsministern uppmärksammar de som underpresterar och säger att "nu gäller det att samla ihop sig själv".

– Vad det handlar om är att när en kanon som beställts för snart tio år sedan inte är levererad eller när en helikopter som beställdes för mer än 15 år sedan fortfarande inte är levererade, då måste någon ställa frågan: Varför är det så här? Då måste man få en väldigt tydlig och bra förklaring. Varför blev det inte som utlovat? Den här typen av uppföljning sker alldeles för sällan, säger han till Expressen.se.

– Det borde föranledas en större debatt i ett land att ett försvar som skulle vara bemannat det här årtiondet, först kommer att bemannas nästa årtionde.

Försvarsministern Karin Enström menar att kritiken inte stämmer utan att försvarsförmågan har stärkts, något som Widman ställer sig emot.

– Försvarsministern har uttryckt detta och jag delar inte den bilden. Det finns otroligt många duktiga personer inom försvaret, men som helhet har vi inte trenden med oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.