Långbord. 700 meter tårta ringlade sig genom Ulricehamn för att fira stadens 700-års jubileum. Foto: Maria Gredeskog
Långbord. 700 meter tårta ringlade sig genom Ulricehamn för att fira stadens 700-års jubileum.  Foto: Maria Gredeskog

Alla ville smaka rekordtårtan

Publicerad
Uppdaterad
ULRICEHAMN. Här firas Ulricehamns 700-årsjubileum med pompa, ståt och världens längsta tårta. 700 meter prinsesstårta ringlade sig genom centrum i några timmar.
Efter allt festande var världsrekordet slaget och det fanns inte en endaste tårtbit kvar.
Ulricehamnsborna fyllde gatorna i går när det var stadsfest för att fira att Ulricehamn fyller 700 år. Till jubileet fick konditorn Günther Koerffner idén att slå världsrekord med att göra en 700 meter lång prinsesstårta.
– Det har varit en verklig utmaning för egentligen är just prinsesstårta det mest olämpliga att göra i förväg och göra den så här lång, säger Günther Koerffner.

Två månaders jobb

I över två månader har Günther Koerffner och hans medarbetare arbetat med tårtan.
Prinsesstårta med mycket grädde och marsipan är väldigt känslig för temperaturer.
– För att vara säker på att tårtan inte var dålig att äta så har vi skickat flera delar av den till laboratorie, berättar han.
För att få ihop den 700 meter långa tårtan satte arbetet i gång klockan fyra i går morse och sex personer fick arbeta med att lägga över den gröna marsipanen.

15 000 bitar


Marsipanen drar gärna åt sig fukt, blir lös och kletig. Därför blev gårdagens regniga väder ett extra spänningsmoment. Det var febril aktivitet när alla längder placerades ut på bord i centrala Ulricehamn och fogades ihop med grädde.
– Vi har räknat ut att det blev 15 000 bitar tårta och allt gick åt, säger Günther Koerffner.
Ulricehamnsborna fick köpa tårtbitar för tio kronor styck. Alla pengarna från tårtförsäljningen går oavkortat till kronprinsessan Victorias fond som hjälper handikappade barn och ungdomar.
– Kronprinsessan kommer hit själv för att ta emot pengarna den 22 september, säger Günther Koerffner. Han är stolt men utmattad efter att ha slagit tårtrekordet.
Suzanne Kordon

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag