Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla viktiga datum inför högskoleantagningen 2019

Har du sökt till en utbildning i höst? Här är alla viktiga datum du behöver ha koll på.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Har du sökt in till högskolan till höstterminen 2019?

Då väntar du nog spänt på besked – här är de viktiga datumen du inte får missa.

Att söka till sin drömutbildning kan vara både underbart och supernervöst. Och tiden från att ansökan är inskickad till att man får beskedet kan kännas lång.

Här är i alla fall de viktiga datumen du måste hålla koll på under sommaren.

Sista kompletteringsdag 20 juni

Om du inte fått alla dina betyg när du skickar in din ansökan måste du komplettera. Universitets- och högskolerådet vill gärna ha din komplettering så fort det går, vänta inte till sista dagen om du inte måste.

Du som går ut gymnasiet efter 20 juni i ett EU/EES-land, Schweiz eller från IB/EB-programmet får mer tid på dig. Du får komplettera med ditt gymnasiebetyg senast 5 juli. Andra kompletterande dokument ska du ha skickat in redan den 20 juni. 

För att IB-resultaten ska synas för antagningen, måste du så tidigt som möjligt be din IB-koordinator att göra ditt examensresultat tillgängligt via IB:s ”Result service”. Koordinatorn ska använda koden ”UHR”. Resultatet måste vara tillgängligt för antagningen senast den 5 juli.

Antagningsbesked 11 juli

Du kommer att få ett mail där du ombeds gå in på Mina Sidor och se ditt antagningsbesked. I antagningsbeskedet med svarskrav ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det första urvalet. Om du blivit antagen eller reservplacerad måste du svara för att behålla din plats.

I antagningsbeskedet står utbildningarna i samma ordning som du valde i din anmälan. Om du är reservplacerad på någon utbildning du placerat högt, men har blivit antagen till ett av dina lägre alternativ, måste du besluta om du fortfarande vill stå kvar som reserv på de högre placerade utbildningarna. Om du senare blir antagen till någon av dem förlorar du din plats på de lägre rankade alternativen.

Sista svarsdag 26 juli - då måste du svara på antagningsbeskedet

Nu måste du ha svarat på det första antagningsbeskedet. Om du har svarat tidigare, men vill ändra dina svar, måste du ha gjort dina ändringar nu.

Andra antagningsbeskedet 1 augusti

Nu får du det definitiva beskedet om vilken utbildning du kommit in på. Om du vill behålla din plats behöver du inte svara på beskedet.

Lunds Universitet är ett populärt ställe att studera påFoto: SHUTTERSTOCK

Jag är fortfarande reserv – vad händer nu?

Är du fortfarande på reservplats på en utbildning kan du höra av dig direkt till den institutionen för att höra hur reservantagningen går till och när man kan få besked. Vissa populära utbildningar gör så kallade överintag för att de vet att många hoppar av i början, därför är det inte säkert att det blir någon reservantagning alls.

I de flesta fall börjar reservantagningen två veckor innan kursstart, och pågår till två veckor efter kursstart. Men det varierar mellan olika utbildningar, så det säkraste sättet att veta säkert är att höra av sig till institutionen.