Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Alla restriktioner tas bort 9 februari

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Lena Hallengren.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Regeringen har fattat beslut om att avskaffa alla tvingande restriktioner med anledning av coronapandemin, vilket Expressen kunde avslöja i går.

Restriktionerna upphör att gälla den 9 februari. 

– Det förbättrade kunskapsläget, läget inom vården, och den kraftigt ökade vaccinationsökningen gör att vi kan öppna upp samhället, säger statsminister Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell.

Direktrapport: Coronaviruset

Beslut om att restriktionerna slopas tas på torsdagsmorgonen av regeringen, och Sverige följer därmed efter Danmark och Norge, som nyligen meddelat samma sak. 

Det innebär att samtliga tvingande restriktioner hävs redan om en vecka, den 9 februari. 

De allmänna råd som finns, bland annat om att stanna hemma om man är sjuk behålls dock, och särskild försiktighet ska tillämpas av ovaccinerade. 

Oppositionen informeras

Att regeringen nu tar beslutet, trots en fortsatt mycket stor smittspridning, beror på att läget inom sjukvården anses vara stabilt, enligt Expressens uppgifter. Samt att omikron är betydligt mildare än tidigare varianter. Dessutom anses vaccinationstäckning nå ha nått en tillräckligt hög nivå. 

En pressträff kommer att hållas på torsdagsmorgonen med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. 

Oppositionen, samt företrädare för landets regioner och kommuner informeras nu om det historiska beslutet.

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Magdalena Andersson avböjer att kommentera Expressens uppgifter via sina respektive pressekreterare. Även Folkhälsomyndigheten avböjer att kommentera.

Lena Hallengren: ”Här är restriktionerna som slopas”

De allmänna råd som finns, bland annat om att stanna hemma om man är sjuk behålls dock, och särskild försiktighet ska tillämpas av ovaccinerade.

Stjärnkrögarens glädjevrål efter beskedet:

Johan Jureskog jublade i Expressens livesändning.

Alla restriktioner släpps 9 februari

Regeringen kommer på torsdag fatta beslut om att avskaffa alla tvingande restriktioner med anledning av coronapandemin, erfar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.