Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla 13 har räddats ur grottan i Thailand

Pojkarna och deras ledare har efter räddningen förts till sjukhus. Bilden är tagen under måndagen.
Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är glädjebeskedet som världen har väntat på i drygt två veckor:

Samtliga tolv pojkar och deras tränare har räddats ur Tham Luang-grottan i Thailand.

Nu tvingas de hållas isolerade från omvärlden.

– Deras kroppar är väldigt känsliga nu, säger läkaren Sanjay Gupta till CNN.

Strax före klockan 14, svensk tid, kom beskedet: Samtliga tolv pojkar och deras tränare har räddats ur den thailändska grottan efter en stor räddningsinsats.

https://twitter.com/DailyMirror/status/1016658196705038336

Det uppger flera medier under tisdagseftermiddagen, svensk tid. Uppgifterna bekräftas också av den thailändska marinen som i flera dagar har arbetat med den spektakulära räddningsinsatsen.

Strax före klockan halv två på eftermiddagen, twittrade nyhetsbyrån AP att tre ambulanser med påslagna sirenljus lämnade platsen. Den intensiva räddningsaktionen på platsen är därmed avslutad.

Människor firar beskedet att samtliga pojkar och deras tränare kommit ur grottan i Chiang Rai på tisdagen.
Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN

Ska genomgå flera hälsotester

Nu förs pojkarna och deras tränare till sjukhus för att genomgå liknande medicinska undersökningar som de första åtta pojkarna har genomgått sedan de räddats. De fick lämna blodprover, genomgå lungröntgen, hjärt- och ögontester samt även göra mentala tester. De ordinerades även antibiotika och vaccin mot rabies. Till följd av infektionsrisken fick pojkarna inte träffa och krama sina föräldrar, utan enbart prata med dem mellan en glasvägg inne på sjukhuset. 

– Familjerna får inte träffa barnen. Barnen och tränaren i grottan har utsatts för kontaminationer, som svamp från fåglar, i grottan som kan leda till sjukdomar. Det är ofta inte smittsamt, men man chansar inte, säger läkaren Sanjay Gupta till CNN: 

– Men en av anledningarna till isoleringen handlar också om att kropparna behöver anpassa sig. De har varit i grottan i över två veckor. Deras immunsystem har påverkats och är känsligare för infektioner. Därför är föräldrarna också en smittorisk för sina barn, säger han.

De ska också få en specialkost för att vänja sig till ny föda säger Sanjay Gupta.

– Nu måste de få viss föda och dryck. De kan inte börja äta vanlig föda direkt.

Dessutom ska den psykiska delen av de senaste två veckorna utvärderas, säger Sanjay Gupta. Han exemplifierar med de chilenska gruvarbetare som satt instängda i hela 69 dygn 2010. Då noterades flera fall av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, efter gruvarbetarna räddats.

– De kan ha fått PTSD från klaustrofobin och den skrämmande upplevelsen. Det ska inte underskattas och det måste hanteras lika tydligt som den fysiska delen, säger läkaren.


Läkaren Sanjay Gupta.
Foto: DIANE BONDAREFF / AP

Pågick i tre intensiva dygn

Räddningsinsatsen i Tham Luang-grottan pågick i tre högintensiva dygn.

Under söndagen lyckades dykare få ut fyra, av de tolv fotbollspojkarna, som transporterades direkt till sjukhus. Under måndagen fick ytterligare fyra pojkar komma ut från grottmassivet.  

Under tisdagsmorgonen inleddes den tredje dagens intensiva räddningsinsats. Klockan 10.08, lokal tid, gick de första dykarna in i grottmynningen för att ta sig in till de fyra återstående pojkarna och deras tränare. Det var ett både farligt och vanskligt uppdrag, då dykarna bitvis tvingades simma under vattnet i trånga passager för att nå formationen där pojkarna och deras tränare uppehållit sig de senaste två veckorna. 

Under tisdagen kunde uppdraget slutföras – och samtliga 12 pojkar och deras tränare befinner sig nu ute ur grottan. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.