Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla partier vill vara förespråkare för landsbygden

På onsdagen är det dags för partiledardebatt i riksdagen.

Och det lär bli samma teman som gör att debatten hettar till som vi såg prov på i söndagens ”Agenda”.

Vad kan vi förvänta oss i riksdagens debatt? 

Vi kan förvänta oss att det som togs upp i söndags kommer att tas upp även i den här debatten, det vill säga hur det är att leva på landsbygden kontra i städerna. Alla partier vill nu vara förespråkare för landsbygden, inte minst S eftersom det är många kommunalråd i det egna partiet som riktat kritik mot regeringen då man har ekonomiska bekymmer. Det hettade också till i energifrågan och kärnkraftens vara eller icke vara. Det ryktades om att M skulle lämna energiöverenskommelsen där man gjort upp hur det ska vara i framtiden. Eftersom kärnkraften blivit M och KD:s klimatfaktor tror jag att även den frågan kommer att komma upp. 

Löfven har sagt att man vill halvera flyktingmottagandet i Sverige vilket har splittrat regeringen, men vilka frågor är viktigast för partiledarna just nu? 

För Löfven är det viktigast att prata i termer av socialdemokratiska kärnvärderingar som rör välfärden men också kommunerna. Löfven har också positionerat sig i migrationsfrågan men Miljöpartiet är inte inne på samma linje, och nu finns en parlamentarisk kommissionskommitté som ska komma fram till en långsiktig migrationspolitik. Därför kan vi säkert vänta flera utspel där. 

Där vet vi att Centerpartiet och till exempel Vänsterpartiet inte har en lika restriktiv hållning, så det är en splittrande fråga där partierna har ett behov av att positionera sig. Lag och ordning och skjutningar kommer också tas upp, och där är Ulf Kristersson inte vara sen att berätta att Moderaterna är partiet som vill göra mest mot det.