Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla partier stöder skärpt straff för vapenbrott

Samtliga riksdagspartier backar regeringens förslag om skärpta straff för vapenbrott, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Maxstraff för synnerligen grovt vapenbrott ska höjas från sex års fängelse i sju års gängelse, och fler vapen ska kategoriseras som ”särskilt farliga”.

Ett vapenbrott kan också betraktas som grovt, eller synnerligen grovt, om det kan bevisas att det ”hanterats i en miljö som gör att det kan komma till brottslig användning”.

En majoritet – alla partier utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet – vill dessutom att regeringen ska genomföra en översyn av den samlade vapenlagstiftningen, enligt Ekot.

Övriga riksdagspartier vill att vapenlagen ska bli tydligare när det kommer till att göra skillnad mellan hanteringen av illegala vapen i kriminella miljöer och legala vapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.