Expressens kolumnist Patrik Lundberg nominerad till Stora Journalistpriset

Patrik Lundberg har chans att vinna i kategorin Årets röst.
På tisdagen klockan 12 presenteras alla nominerade till Stora Journalistpriset.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Expressens krönikör Patrik Lundberg.
Foto: OLLE SPORRONG
Karwan Faraj.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Viviana Canoilas.
Foto: EVELINA CARBORN

Expressens kolumnist och kulturskribent Patrik Lundberg har nominerats till Stora Journalistpriset.

– Jag är väldigt glad över att jag jobbar på en kvällstidning eftersom det gör att man får alla läsare – och då måste man också respektera alla läsares berättelser och skriva det som de själv kanske inte kan säga, säger han.

För fjärde året i rad nomineras Expressen till Stora journalistpriset, Sveriges främsta journalistpris – denna gång i kategorin ”Årets röst”. Kolumnisten och kulturskribenten Patrik Lundberg nomineras för att han ”med lätt penna, kärlek och ilska skriver texter som skär genom bruset”. Lundberg har skrivit en rad uppmärksammade krönikor, men också en kulturessä som blev en av årets mest lästa texter.

Han tog avstamp i den franska författaren Édouard Louis och hans roman ”Vem dödade min far?” för att berätta historien om sin egen mammas liv. Essän ”Vem dödade min mor?” skapade en bred debatt och öppnade upp för ett samtal om klass, kvinnor och landsbygd.

– Jag läser mycket statistik och trots att jag är kolumnist försöker jag jobba som alla andra reportrar och hittade en rapport från SCB som visade att arbetarkvinnor lever mycket kortare än medelklasskvinnor och att siffran alltid blir större, trots att vi får det bättre i samhället. Det tyckte jag var konstigt och då började jag gräva i min mammas historia, säger han.

Expressens kulturchef Karin Olsson, Patrik Lundberg och redaktör Christofer Brask.
Foto: LISAH SILFWER
Patrik Lundberg är nominerad till Stora Journalistpriset.
Foto: LISAH SILFWER

Patrik Lundberg kan bli ”Årets röst”

Patrik Lundberg är en förhållandevis ny röst i Expressen, men har snabbt etablerat sig bland kolumnister och kulturskribenter som Leif GW Persson, Cecilia Hagen, Jonas Gardell och Alex Schulman. 

– Jag är så otroligt glad för det här. Jag har ju bara varit på Expressen i tio månader och det känns fantastiskt att det redan bär frukt, säger han.

Hans bakgrund i Sölvesborg, långt från medelklassens kotterier, har bidragit till att hans perspektiv på samhället uppskattas av många.

– Det sägs att jag ofta skriver om klass, och det stämmer eftersom alla gör det, omedvetna om saken, men alltför många skriver bara för och om medelklassen. Jag är intresserad av alla människors berättelser. När jag skriver försöker jag vara läsarens ombud – jag tänker alltid på läsaren och inte mig själv.

Expressen nominerad för fjärde året i rad

Expressen har vunnit Stora journalistpriset två år i rad. Magda Gad belönades med priset 2017 för sin nyskapande krigsjournalistik och hon var även året innan det nominerad för sitt arbete. 2018 var det Expressens reporter David Baas som tog hem priset för sina avslöjanden om Sverigedemokraterna och anonyma näthatare.

Årets vinnare koras på Stora journalistpriset-galan den 21 november med Olof Lundh som programvärd. Totalt ska vinnare i fem olika kategorier utses.


LÄS MER: Alla Patrik Lundbergs krönikor hittar du här.

Här är alla årets nominerade.
Foto: Magnus Bergström

Här är alla nominerade

Årets Berättare:

– Karwan Faraj och Rosa Fernandez för P3 dokumentär: ”Terrorsyskonen IS”

– Viviana Canoilas för ”Varför letade ingen efter försvunne Asad?”, DN.

– Kenny Adersjö, Marcos Hellberg, Lisa Jonsson och Jonas Steken Magnusson för ”Branden”, SVT.


Årets Förnyare:

– Malin Mendel, för ”Världens sämsta indier”, SVT.

– Stina Cederholm, för ”Ebbas historia”, SvD Junior.

– Mauri Hermundsson, för ”Uppdrag: Mat”, Aftonbladet.


Årets Röst:

– Hanna Hellquist, P3 och DN.

– Patrik Lundberg, Expressen.

– Irena Pozar, Veckorevyn.


Årets Avslöjande:

– Per Agerman, Axel Gordh Humlesjö, Linda Larsson Kakuli och Joachim Dyfvermark för Uppdrag Granskning: ”Swedbank och penningtvätten”, SVT.

– Andreas Persson, för ”Barnen som inte fanns”, Sydsvenskan.

–Ali Fegan, Axel Gordh Humlesjö för Uppdrag Granskning: FN och mörkläggningen, SVT.

Tidigare Expressenvinnare:

2018: David Baas, Årets röst

2017: Magda Gad, Årets förnyare

Patrik Lundberg om hemkommunen Sölvesborg i Direkt med Niklas Svensson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.