Beskedet: Alla nio gripna har släppts

Åklagaren: Fortfarande misstänkta

Alla nio misstänka vid skjutningen i Flemingsberg har försatts på fri fot på grund av bristande bevisning, meddelar Åklagarmyndigheten. 

De är fortsatt misstänkta för uppgörelsen som skottskadade de två små syskonen, fem och sex år fyllda. 

– Om det hade funnits misstanke nog att begära dem häktade hade jag naturligtvis gjort det, säger Stefan Creutz, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare.

Det var i lördagskväll som en femårig flicka och en sexårig pojke skottskadades i benet i Flemingsberg. Syskonen hade varit ute och lekt när ett större gäng började bråka vid en gångbro. 

”Vore fel av mig att begära dem häktade”

Nu meddelar vice chefsåklagare Stefan Creutz att samtliga nio misstänkta, som suttit frihetsberövade som gripna och anhållna sedan i lördags kväll, har försatts på fri fot. Även om misstankarna mot personerna kvarstår. 

– De var gripna och anhållna på skälig misstanke, det vill säga den lägre misstankegraden. Utredningen har fått jobba på ett tag nu och jag har kommit fram till att misstankarna inte är så starka i det här läget i alla fall, att det skulle räcka för en häktning. Och då ska de försättas på fri fot. 

Det var inte värt att testa och försöka få dem häktade i tingsrätten? 

– Det fungerar inte riktigt så. Om jag inte tror att de ska bli häktade så vore det fel av mig att begära dem häktade, precis som jag inte får väcka åtal mot någon som jag inte tror ska bli dömd. 

Männen är fortsatt misstänkta på skälig grund. 

– Sedan får vi se om misstankarna kommer avskrivas eller stärkas i den fortsatta utredningen. Men just nu är det ingen av dem som är avskriven, säger Stefan Creutz. 

Det innebär ju att det är nio personer som misstänks för inblandning i det här dådet där barnen skottskadades som är på fri fot nu. Kommentar till det? 

– Om det hade funnits misstanke nog för att begära dem häktade hade jag naturligtvis gjort det. Men nu är de inte så misstänkta att jag skulle häkta dem och då ska jag försätta dem på fri fot. Det är min skyldighet. 

De är ju fortfarande misstänkta, hur kommer man göra för att skapa trygghet hos de boende nu när de här personerna är på fri fot? 

– Det är mer en fråga för polisen i första hand eftersom jag inte jobbar förebyggande och trygghetsskapande på det sättet, utan jag jobbar som åklagare. Men jag vet att polisen har beredskap för det här, men exakt hur de kommer jobba får du fråga polisen, säger Stefan Creutz.  

Vad händer nu i utredningen? 

– Utredningen i sig påverkas inte av att de är försatta på fri fot. Utredningen fortgår ju med samma resurser och samma intensitet som tidigare. Vi har en del tekniska saker vi ska undersöka, vi har ytterligare förhör och andra utredningsåtgärder som fortsätter med oförminskad intensitet. Och jag är fast besluten och tämligen övertygad om att vi kommer lösa det här. 

Gärningsmännen flydde direkt från brottsplatsen i lördags, men polisen kunde under kvällen gripa nio personer misstänkta för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. Under söndagen anhölls männen av åklagare.

Enligt polisen tyder inget på att barnen ska ha varit måltavlor.

Försatta på fri fot

För två veckor sedan sköts en ledarfigur i Flemingsbergsnätverket till döds i samma område. Och av de gripna ska fem av männen ha kopplingar till det så kallade Flemingsbergsnätverket. 

Minst tre av de misstänkta männen har via sina advokater nekat till brott.

Filip Rydin, en av männens försvarsadvokater, välkomnar åklagarens beslut. 

Det är glädjande att åklagaren så snabbt kommit fram till att han inte på sannolika skäl kan misstänkas för brott. Detta helt i linje med vad försvarets uppfattning varit sedan ärendet inleddes”, skriver Filip Rydin i ett mejl.

Boende i området: ”Gränsen är nådd”

Två barn skottskadades i Flemingsberg i helgen – nu berättar de boende i området om känslorna efter händelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.