Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla lyfter bidrag – Sjöstedt sticker ut

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Jonas Sjöstedts agerande som tidigare riksdagsledamot är unikt, enligt journalisten Hanne Kjöller.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Journalisten Hanne Kjöller har i flera kolumner granskat före detta riksdagspolitikers omställningsstöd.
Foto: Anette Nantell / DN TT NYHETSBYRÅN

Förre ledaren för Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, lyfts av journalisten Hanne Kjöller fram som ”ett unikum” bland tidigare riksdagspolitiker. 

Han tog nämligen bara omställningsstöd under tre veckor efter att han lämnade politiken och startade sedan egen firma. 

”Heder åt honom”, skriver Hanne Kjöller i Dagens Nyheter. 

Journalisten Hanne Kjöller har i flera kolumner i Dagens Nyheter granskat före detta riksdagspolitikers omställningsstöd, ett ekonomiskt bidrag som ex-ledamöterna kan söka medan de ställer om till den reguljära arbetsmarknaden.  

Granskningen visar att samtliga politiker som röstats in efter 2014 har sökt ekonomiskt omställningsstöd efter att de lämnat riksdagen.

Hanne Kjöller: ”Det gäller inte riksdagsledamöter”

”Det brukar sägas att det ska löna sig att gå från arbetslöshet till arbete. Men det gäller inte riksdagsledamöter”, skriver Hanne Kjöller. 

Hon konstaterar att taket för maximal ersättning från a-kassan ligger på 26 400 kronor i månaden före skatt medan det inte finns något övre tak vad gäller det ekonomiska omställningsstödet för före detta riksdagsledamöter. Dessa får i stället omkring 80 procent av det tidigare arvodet, alltså drygt 57 000 kronor räknat på 71 500 kronor som är det lägsta arvodet för riksdagsledamöter. 

Hanne Kjöller har även begärt ut vilka ex-politiker som avstått omställningsstöd under maj månad. Det handlar om en lista på 33 namn. Bland dessa finns bland annat ärkehertiginnan och kejserliga prinsessan Walburga Habsburg Douglas (M) som bor på Ekensholms slott. 

Det visar sig dock Douglas, som är doktor i juridik, lyft sammanlagt drygt 1,5 miljoner kronor i omställningsstöd under fem år efter att hon lämnade riksdagen 2014. 

Jonas Sjöstedt unik bland ex-ledamöterna: ”Heder”

Bland övriga ex-ledamöter som inte får stödet finns bland annat fyra ledamöter som efter riksdagskarriären fått jobb som landshövdingar med omkring 100 000 kronor i månadslöner. I skaran finns även ledamöter som efter att ha lämnat riksdagen har blivit EU-parlamentariker, regionråd, kommunalråd och ambassadörer. 

Förutom ex-ledamöterna som fått nya politiska befattningar finns även fyra stycken som gått över till uppdrag inom näringslivet, vilket inte är ”okomplicerat”, enligt Kjöller. 

”Vi har genom åren sett hur personer som verkat inom ett visst politiskt fält från ena dagen till den andra växlat över till konsulter eller lobbyister inom samma fält”, skriver Kjöller. 

På listan av ex-ledamöter, som ursprungligen bestod av 33 namn, som inte tog ut ersättning hittar Kjöller bara en person som inte gått vidare till en politisk befattning eller fått jobb inom näringslivet: Tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

”Han tog ut ersättning för de tre första veckorna. Sedan startade han en egen firma. Han berättar för mig att han tjänar mindre, men också arbetar mindre. På min lista sticker han ut som ett unikum. Heder åt honom”, skriver Hanne Kjöller. 

Jonas Sjöstedt om Löfven: Handfallen och valhänt

Stor intervju med Jonas Sjöstedt från 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.