Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla knepen – så får du turbofart på din telefon

- Jag har den senaste Samsung och den är snabbare än min dator.<br>Moa Eriksson Sandberg, 32, författare, Stockholm.<br>- Jag vill ha snabbare internet. Telefonen är lite seg.<br>Sofie Engström Salo, 31, mammaledig med Grete 4 månader, Stockholm.Foto: Christian Örnberg
- Jag tycker de borde vara långsammare så att man använder dem mindre.<br>Lena Welén, 58, djurrättsaktivist, Stockholm.Foto: Christian Örnberg
– Pappas telefon är ganska långsam.<br>Lennon Urbano Hällgren, 5.<br>– Jag är rätt nöjd. Man får se till att inte ha i gång för många program samtidigt.<br>Alle Urbano, 37, systemutvecklare, Stockholm.Foto: Christian Örnberg

Känner du att din telefon är långsam?

Lugn, du behöver inte köpa en ny för att få en snabb och fräsch. Det finns flera knep som gör att du kan få turbofart på din gamla telefon.

– Standardtipset är att stänga av den och sätta på den igen. Då stängs alla program som är i gång av. Det är precis som en dator, när man har för mycket i gång samtidigt blir den långsam, säger Roger Åberg, chefredaktör på tekniktidningen Feber.

SÅ FÅR DU EN SNABBARE TELEFON

IPHONE


Rensa

Om minnet nästan är fullt kan en rensning av bilder och så vidare göra din telefon snabb igen.

 

Roger Åberg: " Jag brukar rekommendera att man ska ha 15-20 procent av det totala minnet tomt".

 

Stäng av animationer

Med nya operativsystem har man infört nya animationer som blir snygga på de nya telefonerna.

 

André Stray: "Med en långsam telefon kan animationerna upplevas som hackiga och om man tar bort den funktionen kan det upplevas som att telefonen blir snabbare.

 

Uppdatera systemvaran


Roger Åberg: "Det är i stort sett alltid bra, framför allt ur säkerhetssynpunkt".

 

ANDROID

 

Fabriksåterställ telefonen

 

André Stray: "Om telefonen börjar bli seg är det bästa att göra en fabriksåterställning. Då rensar man bilder och allt, därför är det viktigt att lägga över det på en dator först så att man inte förlorar något".

Installera Root

 

Android är baserat på Linux och där betyder root att man har administrationsbehörighet att komma åt mapparna samt programmen som ligger i mappen root. Om du "rootar" din telefon kan du komma åt saker som du tidigare inte hade tillgång till. För att få detta behöver du ladda ned ett "program" som låser" upp mobilen.

 

André Stray: "Vill man ha en snäppet snabbare telefon och har lite programmeringsvana så kan man roota telefonen. Telefonen blir snäppet snabbare och du kan få en bättre överblick på dina applikationer."

 

Ladda ned senaste uppdateringarna


André Stray: "Det brukar göra din telefon lite snabbare och lite vassare. Den senaste versionen av Android, 4.4, använder mindre arbetsminne än tidigare Androidversioner och gör på så vis telefonen snabbare än tidigare. Tyvärr är det väldigt få mobiltillverkare som släppt denna uppdatering till sina mobiltelefoner."

 

RÅD SOM GÄLLER BÅDE ANDROID OCH IPHONE

 

Stäng av program

 

När de olika programmen är i gång i bakgrunden blir telefonen långsammare - stäng av de du inte använder.

 

André Stray: "Precis som när man har en dator i gång med många program blir telefonen långsam om man har många program i gång samtidigt".

 

Roger Åberg: "Det kan vara bra att ha för vana att regelbundet stänga av appar som man inte använder".

 

Håll apparna uppdaterade

 

Roger Åberg: "Det kommer oftast små buggar i applikationerna vilket kan störa telefonen. Men det är också lite dubbelt. För samtidigt som apparna blir bättre lägger de ofta till fler funktioner vilket ofta gör apparna större".

 

Ladda ned appar med omsorg

 

André Stray: "Det kan vara klurigt att se vilka appar som inte är så bra att ladda ned. Man kan kolla hur många som laddat ned applikationen, om det är en app som är populär och som fler borde ha laddat ned är det ett varningstecken på att det är något fel på den versionen av applikationen".

 

Källor: Roger Åberg, chefredaktör på Feber och André Stray, nyhetsredaktör på M3

Nya mobiltelefoner kommer ständigt ut på marknaden. Men långt i från alla kan köpa en ny för att ha det senaste nytt. Enligt rapporten Svenskarna och internet 2013 köpte 53 procent av svenskarna sin mobiltelefon det senaste året, medan 22 procent köpte den för två år sedan och 25 procent för mer än tre år sedan.

Men en äldre telefon behöver inte vara synonymt med en långsam.

– Det går att förhindra att de blir långsammare, men det är svårt att få dem mycket snabbare än vad den var när man köpte den, säger Roger Åberg.

– Och det är inte bara de dyra telefonerna för 6000 kronor som är snabba utan du kan få en snabb telefon även för 3500 kronor exempel. De nya telefonerna som är dyra brukar i stället ha bättre batteritid. Vi har kommit till den nivån där de flesta telefonerna är så pass snabba att man inte behöver fokusera på det när man tillverkar dem.

Uppdatera programvaran

Trots att telefonen upplevs som snabb i början kan den med tiden uppfattas som långsam. Då finns flera tips hur du kan få den pigg och fräsch igen.

– Oftast är det bra att alltid uppdatera programvaran så att man har det senaste, framför allt ur säkerhetssynpunkt men också för att den ska bli snabb. Sedan är det viktigt att rensa och hålla ordning så att man har utrymme kvar i telefonen, säger Roger Åberg.