Foto: Laurent Cipriani
 Foto: Laurent Cipriani

Alla identifierade efter flygkraschen i Alperna

Publicerad

De 150 människorna avled omedelbart när Germanwings-planet kraschade i Alperna.

Nu har samtliga dödsoffer identifierats uppger franske åklagaren Brice Robin i ett uttalande enligt franska tv-kanalen BFMTV.

När andrepiloten Andreas Lubitz med flit styrde Germanwings flight 4U9525 från Barcelona till Düsseldorf rakt in i en bergvägg i franska Alperna 24 mars i år avled samtliga personer ombord omedelbart.

Det tog räddningsarbetarna flera dagar att samla in kroppsdelarna från dödsoffren – därefter har ett omfattande identifieringsarbete pågått.

Matchat med DNA-profiler

Anhöriga till dödsoffren har lämnat in föremål med sina nära och käras DNA på för att utredarna ska kunna jämföra det med de 150 olika DNA-profiler de lyckades ta fram från olycksplatsen.

På tisdagen uppgav den franske åklagaren Brice Robin att identifieringsarbete slutligen var färdigt – utredarna har matchat samtliga kvarlevor med DNA-profilerna för offren.

Dödscertifikaten presenterades för Germanwings moderbolag Lufthansa på tisdagen. Anhöriga får nu kvarlevorna återbördade till sig för att kunna hålla begravningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag