Gör dagen till en fest. Är du singel så bjud en kompis. Foto: OLLE SPORRONGGör dagen till en fest. Är du singel så bjud en kompis. Foto: OLLE SPORRONG
Gör dagen till en fest. Är du singel så bjud en kompis. Foto: OLLE SPORRONG
Rosor och andra blommor går oftast hem. Tänk en gång till om du väljer röda rosor till någon som inte bekräftat din kärlek. Foto: JAN DÜSINGRosor och andra blommor går oftast hem. Tänk en gång till om du väljer röda rosor till någon som inte bekräftat din kärlek. Foto: JAN DÜSING
Rosor och andra blommor går oftast hem. Tänk en gång till om du väljer röda rosor till någon som inte bekräftat din kärlek. Foto: JAN DÜSING
Nej. Hjärtformat godis ser kul ut, men det här ska du bara köpa till dig själv. Foto: ROLAND HANSSON / HANSSON ROLAND PRESSENS BILDNej. Hjärtformat godis ser kul ut, men det här ska du bara köpa till dig själv. Foto: ROLAND HANSSON / HANSSON ROLAND PRESSENS BILD
Nej. Hjärtformat godis ser kul ut, men det här ska du bara köpa till dig själv. Foto: ROLAND HANSSON / HANSSON ROLAND PRESSENS BILD
Gott, men du är inte unik om du ger bort en pralinask. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENGott, men du är inte unik om du ger bort en pralinask. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Gott, men du är inte unik om du ger bort en pralinask. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Alla hjärtans dag – hur firas den och så gör du

Publicerad

14 februari är alla hjärtans dag, då det är tänkt att vi ska skicka kort och ge blommor och presenter i kärlekens namn.

Men traditionen är inte gammal och den firas på ett helt annat sätt i ett av våra grannländer.

Vad är alla hjärtans dag?

14 februari har Valentin namnsdag. Det är också därför alla hjärtans dag också kallas "Valentines day". Det är också sankt Valentin som firas med blommor, choklad och presenter till den vi håller mest kär. Namnsdagen är från medeltiden, men traditionerna är nya.

alla hjärtans dag kom till Sverige på 1950-talet genom varuhuset NK, men slog igenom först 1985 när kalendrarna började skriva Alla hjärtans dag den 14 februari. Om du inte vill fira speciellt är det också en dag att tillbringa dem man älskar med, eller tycker mycket om. Du kan gratta vem du vill, dig själv, en bra kompis eller dina föräldrar, barn och husdjur.

Men alla hjärtans dag är inte en röd dag. Så du får inte automatiskt vara ledig den 14 februari.

 

LÄS MER: Alla hjärtans dag – här är de bästa recepten 

 

Enligt en undersökning av svensk handel från 2017 firas dagen av knappt hälften av svenskarna. 

Hur firar vi alla hjärtans dag?

Jo, enligt Svensk handels undersökning från 2016 så köper män presenter (48 procent), kvinnor lagar extra fin middag hemma (41 procent).

En av elva män (9 procent) köper presenter till någon annan än partnern, medan knappt var fjärde kvinna gör det (23 procent). 

En blomma är aldrig fel!Foto: LASSE SVENSSON / KVP

Det här ger vi bort på alla hjärtans dag

1. Blommor (17 procent)

2. En middag (16 procent)

Enligt handlarna ökar blomsterförsäljningen under Valentinveckan (59 procent). Försäljningen av chokladpraliner nästan dubblas (90 procent) och godisförsäljningen ökar också (37 procent).

Det här ska du inte ge bort på alla hjärtans dag

De allra flesta vill ha en personligt vald present – men inte något som kan tas som en pik!

Så undvik chokladaskar och geléhjärtan. Inte en på 25 personer gillar dem, enligt Svensk handel.

 

LÄS MER: Alla hjärtans dag-presenterna du absolut INTE ska ge din flickvän 

 

Köp inte grejer till hemmet och framför allt inte kökssaker om du ger din present till en kvinna. Att ge bort träningssaker funkar bara i undantagsfall.

Okej att använda, men inte att ge bort.

Vem var Valentin?

Katolska kyrkan började hedra helgonet Valentinus i slutet av 400-talet, men ingen vet egentligen vem det är, det fanns ett antal martyrer med samma namn under 200- och 300-talet.

 

LÄS MER: Så firar Meghan och Harry sin första alla hjärtans dag 

 

Enligt en legend ska Valentinus ha varit en kristen i Rom på 200-talet. Han trotsade kejsar Claudius II förbud att viga unga par och dömdes till döden. Innan han avrättades hann han skicka ett kort till fångvaktarens dotter som han var förälskad i. Detta skulle ha varit det första Valentindagskortet.

Enligt en annan legend skulle han ha återgett synen åt fångvaktarens dotter. 

Firar alla länder på samma sätt?

Nej, i Finland firas Ystävänpäivä, eller ”Vändagen” på svenska. Det är en dag att komma ihåg sina vänner på. Vill man göra något extra snällt 14 februari i Finland kan man hjälpa Finlands Röda Kors med frivilligt vänarbete.

När måste jag skicka ett Alla hjärtans dag-kort för att det ska komma fram i tid?

Du ska skicka kortet senast 13 februari. Välj ett kort som passar med din relation till den som får kortet. Bara att få ett oväntat Alla hjärtans dag-kort kan vara omvälvande, så du behöver inte överdriva känslorna. 

Vill du så kan du skriva ett fint rim på kortet, ditt eget eller någon annans ord. Det finns inget som är rätt eller fel här.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag