Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla helgons dag – därför tänder vi ljus för de vi saknar

På lördagen smyckas kyrkogårdarna av ljus.Foto: OLLE SPORRONG
Minneslund i Trelleborg.Foto: JOACHIM WALL
Halloween är en helt annan dag – 31 oktober.Foto: CHRISTER WAHLGREN

På alla helgons dag åker vi till kyrkogården och tänder ett ljus för dem vi saknar.

Detta är en tradition som är mycket yngre än vi skulle tro.

Dessutom: Alla helgons dag och allhelgonadagen är två olika dagar. 

På lördag åker många till kyrkogården för att tända ett ljus vid graven till en närstående.

Seden är både ny och gammal. Den är gammal på det sättet att vi i Sverige hedrade de döda med ljus den 1 november långt innan vi blev kristna. För 1 000 år sedan eller mer trodde vi att de döda var med oss sommaren, men när vintern kom reste de hem och behövde ljusen för att hitta.

På 1000-talet tog kyrkan över dagen och gjorde den till den kristna alla helgons dag, en dag att hedra alla helgon som inte hade en egen dag. Lite som ett uppsamlingsheat för inte så kända helgon.

 

LÄS MER: Röd dag eller inte? Det här gäller för Halloween och alla helgons dag

 

Firande förlängdes samtidigt, så dagen efter, de 2 november, blev alla själars dag, en dag för alla de som man inte var riktigt säker på om de kommit till himlen eller inte.

Hur har alla heldons dag förändrats? 

Fram till 1772, när Gustav III var kung, firades alla helgons dag och den 1 november. Men då bestämdes att dagen skulle flyttas till första söndagen i november. Det fick vara nog med alla röda dagar mitt i veckan.

Efter andra världskriget blev livet lite bättre i Sverige. Riksdagen bestämde att vi skulle öka antalet arbetsfria dagar under hösten, så alla helgons dag flyttades tillbaka en dag, till första lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

För oss i dag spelar det kanske en mindre roll med en röd dag på en lördag, men 1953 var det en sensation. Anledningen var att vi arbetade på lördagar, många bara halvdag.

Samma år, 1953, flyttades allhelgonadagen till 1 november, där den ligger än i dag.

Var kommer seden med att tända ljus från?

Seden att tända ljus vid gravarna kom till Sverige vid slutet av 1800-talet. Seden kommer från de katolska länderna runt Medelhavet och enligt myten skulle den komma från de italienska porslinsarbetarna vid Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm.

Det var främst en angelägenhet i städerna där föräldrar och anhöriga tände små julgranar vid barns gravar till jul. Enligt tidningen Dagen ägde detta rum fram till 1940-talet.

Då hade seden att tända ljus för saknade vänner och anhöriga vid alla helgons dag tagit över. 

Alla helgons dag är inte Halloween

Halloween firas 31 oktober. Allhelgonadagen 1 november. Alla helgons dag första lördagen 31 oktober–6 november. 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.