Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla helgons dag 2019: Den röda dagen vi glömt

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Den goda nyheten: Alla helgons dag är en röd dag.

Den dåliga: Det är en lördag.

Vi har i Sverige högtidlighållit Alla helgons dag sedan medeltiden. Dagen är tänkt för att hedra kristna martyrer, men har blivit en dag där vi hedrar nära och kära som gått bort.

När är Alla helgons dag?

Alla helgons dag infaller i månadsskiftet mellan oktober och november. För att vara exakt är det den lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.

När blev Alla helgons dag en röd dag?

Sverige har haft Alla helgons dag i kalendrarna sedan medeltiden. Från början var det alltid den 1 november, men ändrades 1772 till första söndagen i november.

1953 flyttades dagen en dag bakåt, till lördagen. Riksdagen ville öka antalet arbetsfria dagar. Beslutet kan tänkas märkligt, men före 1967 var man inte ledig på lördagar. Dock arbetade de flesta bara fyra timmar på lördagarna. 

Detta gör vi på Alla helgons dag

Vi åker till en eller flera kyrkogårdar och tänder ljus och minns släktingar och vänner som inte längre är vid liv.

Seden att tända ljus vid gravarna kom till Sverige vid slutet av 1800-talet. Den kommer från de katolska länderna runt Medelhavet och enligt myten skulle den komma från de italienska porslinsarbetarna vid Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm.

Datum för Alla helgons dag

2019: 2 november.

2020: 31 oktober.

2021: 6 november.

2022: 5 november.

När är halloween?

Halloween är en amerikaniserad irländsk/skotsk högtid som firas den 31 oktober. Gränserna för halloween i Sverige är dock flytande. Det är vanligast att gå ”godis eller bus” den 31 oktober, men det förekommer även på Alla helgons dag.

Är halloween och alla helgons dag samma sak?

Nej, det är två olika högtider. Halloween firas inte samma dag som vi högtidlighåller alla helgons dag. 

Vad är allhelgonadagen?

Fram till 1953 var allhelgonadagen och Alla helgons dag samma sak. Men från 1953 skildes dagarna åt. Alla helgons dag är alltid en lördag och allhelgonadagen alltid den 1 november.

Så parkerar du på fredagen före Alla helgons dag. Foto: LENNART NILSSON

Så parkerar du på fredagen före Alla helgons dag

Alla helgons afton är fredagen före Alla helgons dag. Många kontorsanställda arbetar halvdag. 

Den stora skillnaden mellan Alla helgons afton och en vanlig fredag är att man inte betalar trängselavgift i Göteborg och Stockholm, eftersom det är dag före helgdag

På många platser är det gratis eller lägre avgift på parkeringsavgiften. Titta på reglerna inom parentes.

På bilderna ovan ska du kolla reglerna inom parentes för fredagen. Du får parkera på lastplatsen om du betalar avgiften. På skylten till vänster finns en varning. Det är parkeringsförbud på fredagar 9–14 om det inte är en jämn vecka. Alla helgons afton 2019 är vecka 44, alltså jämn och tillåtet att parkera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.