Många är de plånböcker som gapar tomma inför julen. Frälsningsarmén försöker hjälpa så många de kan med klappar och mat. Foto: - Retna
Många är de plånböcker som gapar tomma inför julen. Frälsningsarmén försöker hjälpa så många de kan med klappar och mat. Foto: - Retna

Alla har inte råd med julen

Publicerad
Uppdaterad
UPPSALA. Snart står julen för dörren med mat och julklappar - men det är ingen självklarhet för alla.
December är en tuff månad för den som lever på marginalen.
- Vi försöker att hjälpa till men det är svårt att få det att räcka, säger Karin Eriksson på Frälsningsarmén i Uppsala.
December är den svåraste månaden ekonomiskt för många familjer. Och det är någonting som Frälsningsarmén i Uppsala har märkt av. Ansökningarna om bidrag strömmar in. Hittills har ett hundratal Uppsalabor ansökt om pengar, 25 stycken fler än i fjol.
– Det är i första hand ensamstående med barn som ansöker och andra hand äldre. Man lever på marginalen och då finns det inget extra utrymme för julmat och julklappar. Trots det vill man ge sina barn en värdig jul, säger Karin Eriksson.

Julklappsutdelning

Frälsningsarmén försöker att hjälpa till genom att ge dem sökande matkuponger och enligt tradition arrangeras även en julklappsutdelning.
– Vi försöker att hjälpa till men det är svårt att få det att räcka. Vi kommer att överskrida budgeten rejält i år, säger Karin Eriksson på Frälsningsarmén.
Varför tror du att allt fler söker bidrag?
– Jag tror att klyfterna har ökat. Många har fått det bättre men de är fler som lever på marginalen i dag. Folk tänker inte att det finns människor som inte har pengar till mat, med det är verkligheten.

Vädjar om bidrag

Under december genomför Frälsningsarmén en julinsamling ”Julgrytan” i hopp om att få in pengar till behövande .
– Det är enda chansen för oss att få in pengar. Vi är ytterst beroende av allmänhetens pengar.  Jag hoppas på mer i år än förra året, annars vet jag inte hur vi ska klara oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag