Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla gör som Sverige – ingen vill erkänna det”

"Immuniteten är större här än vad siffrorna visar".
Bilden av Sveriges coronahantering har förändrats, enligt experter som Svenska Dagbladet har pratat med.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nu talar flera om en revansch för Sverige – och att andra länder nu inför samma taktik när de ställs inför nya utbrott.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bilden av Sveriges coronahantering har förändrats, enligt experter som Svenska Dagbladet har pratat med.  

Nu talar flera om en revansch för Sverige – och att andra länder nu inför samma taktik när de ställs inför nya utbrott. 

– I dag följer alla länder i Europa mer eller mindre metoden från den svenska modellen, men ingen skulle erkänna det, säger professorn Antoine Flahault till tidningen. 

Sveriges strategi har kritiserats av omvärlden i flera månader. 

Men nu låter det inte likadant. 

SvD har pratat med flera epidemiologer och internationella virusexperter som talar om en sorts revansch.

En av dem, Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genéve samt chef för Institute of Global Health, säger att flera länder nu tagit efter Sveriges strategi, men ingen vågar säga det. 

– Det är inte politiskt korrekt. Nästan alla har kritiserat den svenska strategin och kallat den omänsklig och ett misslyckande. Man kan inte vända om nu, säger han till tidningen.

Väljer att göra som Sverige

I dag, när nya rapporter om virusutbrott kommer från Europa, väljer allt fler länder att göra som Sverige. Nämligen undvika att stänga ner samhällen igen och låta skolor, restauranger, affärer och kollektivtrafiken vara öppet som vanligt, berättar Flahault. 

Medborgare uppmanas i stället att lyssna på råd om avstånd och hygien.

– Nya nedstängningar vore katastrofalt för ekonomierna. Nu försöker man den svenska metoden. Där har man lyckats få medborgarna att förstå och delta i kampen mot viruset utan tvingande lagar och regler, säger Flahault till tidningen. 

SvD har också pratat med David Nabarro, särskilt sändebud för corona vid WHO och chef för Institute of Global Health Innovation vid Imperial College London. Även han anser att delar av Sveriges coronastrategi förtjänar beröm.

”Sverige baktalas”

Han säger att metoden som bygger på ”förståelse och förtroende” mellan myndigheter och medborgare är en förebild för andra länder och att han ”förespråkar” att det används mer i världen.

Andra experter är dock inte lika övertygade. I SvD:s artikel säger Marc Van Ranst, vid det belgiska Folkhälsoinstitutet att ”Sverige baktalas, glorifieras, baktalas och glorifieras igen”. 

En annan, epidemiologen Dorit Nitzan, chef för katastrofberedskap på WHO, säger att Sverige ”är privilegierat”.

– Ni behövde ingen lockdown för att hantera smittofallen. I andra länder brakade sjukvården samman och lockdown blev den enda utvägen. 

Cirka 15 procent hade inte covid-19 som dödsorsak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.