Alla fyra åtalade döms till fängelse

Publicerad
Uppdaterad
De fyra åtalade fälls för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.
Straffet: Ett års fängelse samt 30 miljoner kronor i skadestånd.
Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg döms till fängelse ett år för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Tingsrätten bedömer att de solidariskt ska betala 30 miljoner kronor i skadestånd.
Dock ogillas åtalet som rör förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.
Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson är besviken över domen.
- Jag hade räknat med ett frikännande, men samtidigt är jag inte förvånad över att det blev just ett års fängelse, säger han.
Skadeståndet på 30 miljoner kronor är en tredjedel av det belopp som åklagaren yrkade på.
- Men 30 miljoner kronor är givetvis ett stort belopp. Jag har pratat med min klient och vi kommer överklaga i både skuldfrågan och skadeståndsfrågan, säger Jonas Nilsson.

”Domen en framgång”

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén ser domen som en framgång.
- Det rör sig om ett omfattande intrång och det är mycket positivt att tingsrätten gjort den här bedömningen. Alla jusrister jag pratat med har sagt att det kommer att bli en fällning, men media har ju haft en liten annan synvinkel, säger Henrik Pontén och fortsätter:
- Jag är övertygad om att de fälls även i hovrätten.

Högt straff

Strax efter att domen blivit offentlig svarade rättens ordförande Tomas Norström på pressens frågor. Han förklarade att det tagit sex veckor för rätten att komma fram till domen.
- Vi har haft överläggningar och diskuterat skuldfrågan noga, säger han.
Norström förklarade att ett års fängelse ett relativt högt straff i upphovsrättsliga sammanhang.
- Men vi har kommit fram till att de har gjort sig skyldiga till dessa åtgärder och följderna de kan få. Och vi anser att de ansvarar för det här gemensamt, vilket gör att det inte finns skäl att skilja på skuldfrågan i det här sammanhanget, säger han.

”Politisk rättegång”

En som inte hade räknat med fängelsestraff är Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge.
- Nej, absolut inte, men det bevisar bara att det här har varit en politisk rättegång. Förhoppningsvis vänder det i hovrätten och Högsta domstolen, säger han.
Enligt Falkvinge hänger domen ihop med politikernas syn på vilken infrastruktur som ska råda:
- Man förstår inte nätet. Men vad tror politikerna ska ta över efter Saab och Volvo? Ska Per Gessle rädda landet?
Han jämför fildelning med posten som gör det möjligt att smuggla in paket med narkotika i.
- Du dömer inte postchefen för narkotikabrott.
Falkvinge men att Pirate Bay enbart bistår med en tjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag