Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Alla borde ha rätt att få bli förälder"

Elin, som fött Emilio, står i dag som ensam vårdnadshavare till barnet trots att hon är gift med Rebecca. Processen för att också Rebecca ska räknas som juridisk förälder är lång och krånglig. Foto: JENS L'ESTRADE

Det är krångligt att bli juridisk förälder när ens partner fött barn i ett samkönat äktenskap.

För Rebecca och Elin Storm från Sandviken har processen just startat.

- Jag förstår inte varför det ska vara så speciellt, att det ska vara utredningar just för att man är homosexuell. Vilken heteromänniska som helst får ju bli förälder. Vi är människor som de är, säger Rebecca Storm, 23.

Så här fungerar lagen

Familjerättsjuristen Ewa-Maria förklarar hur lagen fungerar:

När ett gift icke-samkönat par får ett barn tillsammans blir pappan automatiskt registrerad som förälder om paret är gifta. För samkönade par måste den ena föräldern ansöka om adoption. För att kunna adoptera som par eller adoptera inom familjen så måste man vara gift med vederbörande person, det gäller alla.

I ett samkönat äktenskap fyller man i en blankett där man talar om att man lever med mamman och att man önskar adoptera barnet. Är barnet över 12 år behöver du någon form av medgivande från barnet. Sen skickar man allt till tingsrätten, familjerätten gör sedan en utredning om lämplighet. Det brukar ta ungefär sex månader från ax till limpa. Det är sällsynt att de säger nej.

Det enda landet som verkligen genomför adoption till samkönade par är Sydafrika. Det är fortfarande lättare för tjejer att adoptera, jag känner inte till något fall där två män eller en ensam man fått adoptera ett barn från utlandet.

Tycker du att samkönade par ska ha samma rättigheter som icke-samkönade par har?

Helena Bouveng, M, riksdagsledamot:
- Det är en jättekrånglig process så som lagstiftningen ser ut i dag och frågan är hur många föräldrar som ska ha rätt till ett barn. Jag ser gärna, om det här barnet lever med de här två kvinnorna som sina föräldrar, att de har samma rättigheter och skyldigheter som vilken annan förälder som helst.


Jonas Gunnarsson, S, riksdagsledamot:
- Ett olikkönat gift par får ett barn så erkänns barnet automatiskt till dem, medan ett lesbiskt par som är gifta måste genomgå en insemination genom den svenska sjukvården för att båda ska anses vara föräldrar automatiskt. Paret och barnet faller utanför och det är enligt mig orimligt och diskriminerande.


Annika Eclund, KD, riksdagsledamot:
- Det beror på fallet. Alla oavsett kön har rätt att prövas som adoptionsförälder. Blir man då godkänd så ska bägge ha samma juridiska rättigheter, men inte utan ett adoptionsbeslut. Man kan inte bestämma sig för att nu är det du och jag som är föräldrar för det kan ju finnas en tredje förälder.

Rebecca och Elin Storm, 23 och 25 år, bor i ett radhus i Sandviken utanför Gävle. För tre år sedan träffades de via en nätdejtingsajt för hbtq-personer, alltså homo-, bi-, trans- och queerpersoner.

- Jag fick syn på hennes profilbild och gick in på hennes sida, där stod det att hon skulle flytta neråt i landet för studier och så skrev jag till henne, berättar Rebecca Storm.

Elin blev gravid

Sedan kunde de inte sluta prata med varandra. Man kan säga att det sa klick på en gång och för två år sedan bestämde de sig för att skaffa barn tillsammans. De hittade en donator via samma nätdejtingsajt som de träffats genom och i maj förra året blev Elin gravid med lilla Emilio som nu är sex månader.

I dag står Elin som ensam vårdnadshavare till barnet trots att hon är gift med Rebecca och de skaffade Emilio tillsammans. Juridiskt har inte Rebecca någon rätt till Emilio. Hon är tvingad till att gå igenom en lång process för att adoptera honom.

För icke-samkönade föräldrar blir pappan automatiskt registrerad som förälder om paret är gifta.

- En vanlig mamma och pappa utreder de ju inte om de har rätt till att bli föräldrar. Jag tycker att alla borde ha rätt till det, så länge som vi är överens med donatorn så borde det inte spela någon roll, säger hon.

"Man ska inte ge upp"

Ewa-Maria van der Kwast är familjerättsjurist och jobbar under veckan på Pride i Stockholm.

- Vi anser att föräldrar ska, oavsett om man nu råkar vara i ett tvåkönat äktenskap eller inte, ha rätt att få adoptera barn. Men sen är det på grund av den politiska inställningen svårare. När man får in sådana här situationer så förklarar vi alltid att det är trassligt, lagen säger en sak men i praktiken fungerar inte det alltid. Men man ska inte ge upp, har man bara ett gott hjärta och mycket kärlek så brukar det fungera, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!