Elin, som fött Emilio, står i dag som ensam vårdnadshavare till barnet trots att hon är gift med Rebecca. Processen för att också Rebecca ska räknas som juridisk förälder är lång och krånglig. Foto: JENS L'ESTRADE
Elin, som fött Emilio, står i dag som ensam vårdnadshavare till barnet trots att hon är gift med Rebecca. Processen för att också Rebecca ska räknas som juridisk förälder är lång och krånglig. Foto: JENS L'ESTRADE

"Alla borde ha rätt att få bli förälder"

Publicerad

Det är krångligt att bli juridisk förälder när ens partner fött barn i ett samkönat äktenskap.

För Rebecca och Elin Storm från Sandviken har processen just startat.

- Jag förstår inte varför det ska vara så speciellt, att det ska vara utredningar just för att man är homosexuell. Vilken heteromänniska som helst får ju bli förälder. Vi är människor som de är, säger Rebecca Storm, 23.

Rebecca och Elin Storm, 23 och 25 år, bor i ett radhus i Sandviken utanför Gävle. För tre år sedan träffades de via en nätdejtingsajt för hbtq-personer, alltså homo-, bi-, trans- och queerpersoner.

- Jag fick syn på hennes profilbild och gick in på hennes sida, där stod det att hon skulle flytta neråt i landet för studier och så skrev jag till henne, berättar Rebecca Storm.

Elin blev gravid

Sedan kunde de inte sluta prata med varandra. Man kan säga att det sa klick på en gång och för två år sedan bestämde de sig för att skaffa barn tillsammans. De hittade en donator via samma nätdejtingsajt som de träffats genom och i maj förra året blev Elin gravid med lilla Emilio som nu är sex månader.

I dag står Elin som ensam vårdnadshavare till barnet trots att hon är gift med Rebecca och de skaffade Emilio tillsammans. Juridiskt har inte Rebecca någon rätt till Emilio. Hon är tvingad till att gå igenom en lång process för att adoptera honom.

För icke-samkönade föräldrar blir pappan automatiskt registrerad som förälder om paret är gifta.

- En vanlig mamma och pappa utreder de ju inte om de har rätt till att bli föräldrar. Jag tycker att alla borde ha rätt till det, så länge som vi är överens med donatorn så borde det inte spela någon roll, säger hon.

"Man ska inte ge upp"

Ewa-Maria van der Kwast är familjerättsjurist och jobbar under veckan på Pride i Stockholm.

- Vi anser att föräldrar ska, oavsett om man nu råkar vara i ett tvåkönat äktenskap eller inte, ha rätt att få adoptera barn. Men sen är det på grund av den politiska inställningen svårare. När man får in sådana här situationer så förklarar vi alltid att det är trassligt, lagen säger en sak men i praktiken fungerar inte det alltid. Men man ska inte ge upp, har man bara ett gott hjärta och mycket kärlek så brukar det fungera, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag